De ‘rapportage archeologie 2024' bundelt alle fiches uit de inventaris van eindverslagen van archeologische opgravingen en aanvullende onderzoeken opgeladen in het archeologieportaal in 2024, en vat eveneens de gepubliceerde syntheseonderzoeken van 2024 samen. De resultaten van de onderzoeken worden opgelijst per archeologische periode (van oud naar jong).
Wortegem-Petegem vierkante meter: Bij dit 'citizen science' proefputproject werden enkele artefacten uit het finaalpaleolithicum en/of mesolithicum aangetroffen.
Harelbeke Eerste Aardstraat: In totaal werden 181 vuurstenen artefacten aangetroffen, waarvan minstens twee dateren in het finaalpaleolithicum.
Leuven Kaboutermansstraat: Een bodem toont vorstwiggen die gerelateerd kunnen worden aan de koude Jonge Dryas periode van het laatglaciaal.
Ternat Assesteenweg 8-10: Enkele artefacten aangetroffen in een boomkuil dateren mogelijk in het finaalpaleolithicum.
mesolithicum
Balen Kruisblokken: Een spits uit het vroegmesolithicum werd aangetroffen in een secundaire context.
Diepenbeek Molenstraat 10: Er werden vrij veel artefacten in vuursteen, Wommersomkwartsiet en Tiens kwartsiet aangetroffen, die wijzen op menselijke aanwezigheid en activiteiten in het vroeg-, midden- en laatmesolithicum.
Evergem Schoonstraat: Eén mesolithisch klingfragment, aangetroffen in een Romeins spoor.
Harelbeke Eerste Aardstraat: In totaal werden 181 vuurstenen artefacten aangetroffen, waarvan een aantal tot het mesolithicum behoren.
Leuven Kaboutermansstraat: Er werden 21 lithische artefacten ingezameld, een aantal ervan wijzen op een datering in het laatmesolithicum.
Rotselaar Bergzicht: Tijdens de opgraving kwam onverwacht een site uit het mesolithicum aan het licht.
Rotselaar Eektstraat 101-115: Werktuigen en splinters in vuursteen en Wommersomkwartsiet, die kunnen toegewezen worden aan het mesolithicum.
Sint-Niklaas Sportkringpark: Een omvangrijke collectie van lithische artefacten (> 6000 stuks), naast kleinere collecties van verkoolde hazelnootschelpen, verbrand bot en houtskool. De typologische samenstelling wijst op belangrijke vroeg- en middenmesolithische componenten binnen deze vindplaats.
Harelbeke Eerste Aardstraat: Een kringgreppel en twee kuilen zijn te situeren in het finaalneolithicum of vroege bronstijd.
Kruibeke Mercator: Enkele verspreid aangetroffen artefacten, waaronder een pijlpunt uit het laatneolithicum.
Lanaken Europark-Windturbineweg: Enkele kuilen waarvan de functie niet duidelijk is, één van de kuilen wordt geïnterpreteerd als een jachtkuil.
Leuven Kaboutermansstraat: Er werden 21 lithische artefacten ingezameld, een aantal ervan wijzen op een datering in het middenneolithicum.
Ternat Assesteenweg 8-10: Een 14C datering op 'los' houtskool dateert in het middenneolithicum, een vuursteen bijlfragment behoort mogelijk ook tot deze periode.
Tongeren Industriezone Oost: Enkele silo's en kuilen kunnen aan de hand van het aardewerk worden toegeschreven worden aan de Bandkeramiek.
Diepenbeek Molenstraat 10: Pollenonderzoek toont de aanwezigheid van landbouw in de omgeving in de midden- en late bronstijd.
Diest Sint-Annendaal: Ovaalvormige greppels verraden de aanwezigheid van een begraafplaats uit de middenbronstijd (radiokoolstofdateringen tussen 1410 en 1220 v. Chr.).
Hamont-Achel Klein Bien: Een waterkuil uit de late bronstijd. Onderzoek van de plantenresten hierin biedt een beeld van de toenmalige lokale vegetatie.
Harelbeke Eerste Aardstraat: Een kringgreppel en twee kuilen zijn te situeren in het finaalneolithicum of vroege bronstijd.
Kruisem Hedekensdriesstraat 46: Een depressie werd via 14C datering en palynologie onderzocht, en was in het landschap aanwezig van de bronstijd tot nieuwste tijd.
Wichelen Bellekouter: Een aantal kuilen, op basis van 14C datering te situeren in de bronstijd.
ijzertijd
Aalter Bierweg: Een grote waterkuil en enkele paalkuilen.
Antwerpen Krijgslaan: Sporen, met een hoofd- en bijgebouw, van een erf uit de middenijzertijd.
Balen Kruisblokken: Enkele paalsporen dateren aan de hand van een 14C datering in de 5de eeuw v. Chr.
Beerse Sint-Isidoorstraat: Spiekers en crematieresten uit de vroege ijzertijd, en spiekers en een hoofd- en bijgebouw uit de late ijzertijd of vroeg-Romeinse periode.
Beringen Zuidstraat: Enkele vermoedelijke bijgebouwen worden aan de hand van 14C datering in de middenijzertijd gedateerd.
Beveren Doornpark: Enkele bijgebouwen (spiekers) kunnen aan de hand van het aardewerk in de late ijzertijd gesitueerd worden.
Bocholt Rademakersstraat: Een geïsoleerde kuil met aardewerk, met 14C gedateerd in de vroege ijzertijd.
Diepenbeek Molenstraat 10: Enkele sporen, een akkerlaag, maar vooral natuurwetenschappelijk onderzoek, tonen menselijke aanwezigheid op de site en omgeving van de vroege tot de late ijzertijd.
Diest Zwarte beek: Twee plattegronden van bijgebouwtjes (spiekers) worden aan de hand van aardewerk in de ijzertijd gesitueerd.
Geel Liessel: Sporen van kleine bijgebouwen (spiekers) verraden de aanwezigheid van een erf uit de late ijzertijd.
Ham Broekstraat: Een paalkuil met scherven die wellicht in de ijzertijd te plaatsen zijn.
Hamont-Achel Klein Bien: Een erf met een hoofd- en bijgebouw, een waterput en een mogelijke cultusplaats, uit het begin van de vroege ijzertijd. Later maar nog steeds in de vroege ijzertijd bevonden er zich een aantal bijgebouwen (spiekers) en een palissade.
Harelbeke Stedestraat: een houtskoolmeiler kon via 14C gedateerd worden in de late ijzertijd of vroeg Romeinse periode.
Ieper Kleine Branderstraat: Enkele houtskoolmeilers en kuilen die in de ijzertijd of Romeinse periode horen.
Kasterlee Markt: Enkele paalsporen behoren mogelijk tot de late ijzertijd.
Kortrijk Morinnestraat II: Enkele greppels en een depositie van aardewerk vormen wellicht een ritueel 'enclos'. 14 brandrestengraven zijn te situeren in de late ijzertijd of Romeinse periode.
Kruibeke Mercator: Een waterkuil uit de vroege ijzertijd en gebouwplattegronden uit de late ijzertijd. Natuurwetenschappelijk onderzoek geeft een goed beeld van de toenmalige plantengroei op de site.
Kruisem Hedekensdriesstraat 46: Een depressie werd via 14C datering en palynologie onderzocht, en was in het landschap aanwezig van de bronstijd tot nieuwste tijd.
Lanaken Europark-Windturbineweg: Deel van een grafveld, en vermoedelijk rituele deposities van aardewerk, uit de overgang van de vroege naar de midden ijzertijd.
Lubbeek Hazenput: Een gebouwplattegrond uit de midden- late ijzertijd.
Kruibeke Mercator: Een gebouwplattegrond, vermoedelijk uit de 1ste eeuw n. Chr.
Kruisem Bekestraat: Twee kuilen dateren vermoedelijk uit de Romeinse periode.
Kruisem Hedekensdriesstraat 46: Een depressie werd via 14C datering en palynologie onderzocht, en was in het landschap aanwezig van de bronstijd tot nieuwste tijd.
Leuven Kaboutermansstraat: Paalkuilen, met enkele bijgebouwen (spiekers), kuilen, houtskoolmeilers en enkele andere sporen uit de midden-Romeinse periode.
Lille Wechelsebaan 151: Een vierkante houten waterput, via dendrochronologisch onderzoek gedateerd in de late 1ste tot vroege 2de eeuw n. Chr.
Lummen Pastorijstraat: Enkele sporen zijn via 14C analyse te plaatsen in de midden/laat-Romeinse periode.
Meise Birrebeekstraat: Bewoningssporen, o.a. van een spieker, uit de midden-Romeinse periode. Een 14C datering plaatst één van de kuilen in de laat-Romeinse/ Merovingische periode.
Melle Waterstraat: Deel van een gracht, te dateren in de Romeinse periode.
Mortsel Zurenborg: Een vondstrijke laag en een kuil met een depositie van een 'spreukbeker' uit de 3de-4de eeuw. De vondsten kunnen gelieerd worden aan de Romeinse villa die vlakbij in de jaren 1960 werd onderzocht.
Nazareth Recyclagepark: Verder onderzoek op een Romeins brandrestengraf aangetroffen bij een proefsleuvenonderzoek.
Riemst Hoogboschveld: Kuilen opgevuld met afval, daterend van de 1ste tot de 3de eeuw n. Chr.
Roeselare Collievijverbeek: Hier werd wellicht de rand van een nederzetting uit de 1ste- 2de eeuw aangesneden, met greppels, kuilen, en enkele brandrestengraven.
Sint-Niklaas Populierenhof: Plattegronden van twee woonstalhuizen, enkele bijgebouwen, en vijf brandrestengraven, uit de midden-Romeinse periode.
Staden Twee Hofsteden: Drie houtskoolmeilers uit een vooronderzoek werden verder onderzocht en dateren uit de late ijzertijd of Romeinse periode.
Ternat Assesteenweg 8-10: Nederzettingssporen en brandrestengraven, uit de 1ste tot 3e eeuw n. Chr.
Baarle-Hertog Molenstraat: Een waterput die dateert in de 7de eeuw, het onderzoek ervan biedt een blik op het milieu van de omgeving.
Balen Kruisblokken: Bewoningssporen, waaronder een waterput, houtskoolmeiler en gebouwplattegronden, uit enerzijds de Merovingische, anderzijds de laat-Karolingische periode.
Brugge De Spie-Lentestraat: Enkele waterputten, via 14C datering en dendrochronologie gesitueerd in de Merovingische en vroeg-Karolingische periode.
Brugge Sint-Andreasinstituut: Enkele paalkuilen, via 14C dateringen te plaatsen in de ijzertijd of vroege middeleeuwen.
Kortenberg Frans Mombaersstraat: Diverse sporen en structuren, o.a. 7 veldovens, uit de overgangsperiode van de vroege naar volle middeleeuwen.
Kortrijk Morinnestraat II: Een bijgebouw (spieker) en enkele andere sporen behoren tot de late vroege tot begin van de volle middeleeuwen.
Kruisem Hedekensdriesstraat 46: Een depressie werd via 14C datering en palynologie onderzocht, en was in het landschap aanwezig van de bronstijd tot nieuwste tijd.
Leuven Kaboutermansstraat: Een waterput wordt middels dendrochronologie in de Karolingische periode gesitueerd.
Lubbeek Dorpskring: Diverse structuren waaronder een waterput, uit de periode van de vroege - volle middeleeuwen.
Meise Birrebeekstraat: Bewoningssporen, o.a. van een spieker, uit de midden-Romeinse periode. Een 14C datering plaatst één van de kuilen in de laat-Romeinse/ Merovingische periode.
Merelbeke Molenkouter: Diverse woonerven uit de Merovingische en Karolingische periode, met gebouwplattegronden en waterputten.
Merelbeke Steenstraat: Enkele sporen (greppel, kuilen) bevatten enkele fragmenten aardewerk uit de vroege middeleeuwen.
Ranst Stekelbessenlaan: Een erf met de plattegronden van een hoofdgebouw en enkele bijgebouwen (spiekers), en een waterput. De 14C dateringen situeren deze bewoning van de 6de tot de 8ste eeuw na Chr.
Wichelen Bellekouter: Een crematiegraf dat aan de hand van 14C datering wordt geplaatst in de periode 413 – 542 na Chr.
volle middeleeuwen
Alveringem Kaatsspelstraat: Sporen van een hoofdgebouw en een dubbele walgracht. Ecologisch onderzoek toont aan dat de zone in deze periode sterk ontbost was.
Antwerpen Sint-Jansvliet: De aanzet van een keldergewelf en een keldervloer, en een keermuur van de overwelfde vliet, te dateren in de volle/ late middeleeuwen.
Balen Kruisblokken: Bewoningssporen, waaronder twee waterputten, houtskoolmeilers en sporen van gebouwplattegronden. Deze bewoningsfase gaat terug tot de laat-Karolingische periode, en kent een einde in de 12de eeuw.
Beringen Markt 16: Diverse sporen uit de 11de- 12de eeuw, waarvan enkele mogelijk gelieerd aan ambachtelijke activiteiten.
Beveren Leurshoek: Bewoning met o.a. twee hoofdgebouwplattegronden daterend uit de 11de tot 13de eeuw.
Brugge Dijver 15: Proefputten voorafgaand de restauratie van een beschermd gebouw tonen ophogingslagen en aardewerk uit de volle middeleeuwen tot nieuwste tijd.
Diksmuide Omleidingsweg II: In twee zones werden sporen van erven aangetroffen, telkens met een waterput en sporen van gebouwen.
Evergem Schoonstraat: Sporen van vier erven uit de volle middeleeuwen, met o.a. hoofdgebouwen en een waterput. Dendrochronologisch onderzoek op de waterput wijst op een kapdatum van 1072/1073, pollenonderzoek geeft een beeld van het toenmalige landschap.
Geel Liessel: Een groot aantal bewoningssporen, waaronder enkele gebouwplattegronden. Aan de hand van 14C datering kan deze bewoning gedateerd worden in de 12de- 13de eeuw.
Gent Hoogstraat: Sporen uit de pre-stedelijke (12de-13de eeuw) en vroegstedelijke occupatiefase (14de eeuw).
Gent Voorhoutkaai: Muurresten in natuursteen, wellicht te dateren in de 10de tot 13de eeuw. Deze behoren mogelijk tot de Sint-Baafsabdij.
Harelbeke Twee-Bruggenstraat 14: Eén van de tonwaterputten had een heterogene vulling met materiaal van volle middeleeuwen tot nieuwe tijd. Dendrochronologie duidt op een datering van één van de putten in de late 11de eeuw.
Heist-Op-Den-Berg Koningsbaan 44: Een erf uit de 11de- 12de eeuw, met een hoofdgebouw, enkele bijgebouwen en een waterput. Ecologisch onderzoek biedt een blik op de toenmalige begroeiing.
Ieper Burggraafstraat: Enkele mestkuilen en kuilen, met een systeem van grachten werd getracht het waterzieke terrein bruikbaar te maken.
Ieper Vandenpeereboomplein: Sporen en structuren uit de 12de eeuw, waaronder resten van een gebouw in ijzerzandsteen.
Koksijde Kerkwijk: Sporen behorend tot een site met walgracht, met o.a. een gebouwplattegrond, en enkele begravingen uit de 11de en 12de eeuw, behorend tot het kerkhof bij de Sint-Willibrordus kerk.
Kortenberg Frans Mombaersstraat: Diverse sporen en structuren, o.a. 7 veldovens, uit de overgangsperiode van de vroege naar volle middeleeuwen.
Kortrijk Bozestraat: Enkele sporenclusters, waarbij mogelijk een slecht bewaarde gebouwplattegrond.
Kortrijk Morinnestraat II: Een bijgebouw (spieker) en enkele andere sporen behoren tot late vroege / begin van de volle middeleeuwen.
Kruibeke Mercator: Enkele sporen wijzen op de aanwezigheid van een erf in de omgeving.
Kruisem Hedekensdriesstraat 45: Een depressie werd via 14C datering en palynologie onderzocht, en was in het landschap aanwezig van de bronstijd tot nieuwste tijd. Op de site bevonden zich ook twee erven met hoofd- en bijgebouwen uit de volle middeleeuwen.
Puurs Rijksweg 8-10: Clusters van paalkuilen, waarin mogelijk een bijgebouw is te herkennen.
Roeselare Collievijverbeek: Kuilen, paalkuilen, greppels en grachten, het aardewerk duidt op een datering van de 10de tot 12de eeuw.
Rotselaar Hogeweg: Sporen en structuren, waaronder een waterput, wijzen op de aanwezigheid van een agrarische site uit de volle/ late middeleeuwen. Natuurwetenschappelijk onderzoek toont een halfopen landschap in deze periode.
Zwijndrecht Oude Gentweg: Deel van een woonerf met o.a. een hoofdgebouw uit de 12de-13de eeuw, natuurwetenschappelijk onderzoek biedt een blik op de begroeiing.
Antwerpen Sint-Jansvliet: De aanzet van een keldergewelf en een keldervloer, en een keermuur van de overwelfde vliet, te dateren in de volle/ late middeleeuwen.
Antwerpen Oever 10-14: Alluviale sedimenten van de Schelde uit de 13de en 14de eeuw, met aardewerk en resten van leerlooiersactiviteit, en een kuil met een houten beschoeiing.
Antwerpen Oever 16: Muurresten en sporen van verschillende laatmiddeleeuwse bewoningsfasen.
Brugge Dijver 15: Proefputten voorafgaand de restauratie van een beschermd gebouw tonen ophogingslagen en aardewerk uit de volle middeleeuwen tot nieuwste tijd.
Brugge Sint Annarei 17: Resten van bewoningsstructuren met hout uit de late 12de- 13de eeuw, en resten van bewoning en ambachtelijke activiteiten uit de 14de eeuw.
Geel Liessel: Enkele waterkuilen dateren uit de late middeleeuwen. Onderzoek van plantenresten en pollen uit deze kuilen geven een beeld van de toenmalige omgeving.
Gent Hoogstraat: Structuren en sporen behorend aan het 'klooster van Galilea'.
Ham Broekstraat: Enkele grachten en greppels behoren mogelijk tot de late middeleeuwen.
Harelbeke Twee-Bruggenstraat 14: Enkele waterputten, één ervan kan via dendrochronologie gedateerd worden in de late 11de eeuw, maar het gebruik loopt door tot in de late middeleeuwen.
Hingene Vitsdam: Een gracht dateert mogelijk al uit de 15de eeuw.
Ieper Burggraafstraat: Enkele mestkuilen grachten, Onderzoek van plantenresten wijst op een sterk ontgonnen landschap.
Ieper Vandenpeereboomplein: Verschillende bouwfasen van een gebouw in ijzerzandsteen, uit de 13de- 14de eeuw.
Ieper Vleeshuis: Massieve muur, waarschijnlijk van een kademuur bij het Schipleet.
Kasterlee Markt: Een waterput en waterpoel, beiden uit de late middeleeuwen, in gebruik tot in de nieuwe tijd.
Kinrooi Borgstraat: Tijdens een in omvang beperkt onderzoek vanuit wetenschappelijke vraagstelling werd een laatmiddeleeuwse gracht van een motte-versterking aangesneden.
Koksijde Kerkwijk: Graven behorend tot het kerkhof bij de Sint-Willibrordus kerk, en enkele ontginningskuilen opgevuld met afval.
Kortrijk Plein 13: Enkele kuilen te dateren in de 13de eeuw wijzen mogelijk op artisanale activiteiten, waaronder aardewerkproductie.
Kruisem Hedekensdriesstraat 46: Een depressie werd via 14C datering en palynologie onderzocht, en was in het landschap aanwezig van de bronstijd tot nieuwste tijd.
Menen Bruggestraat 4-6: Een waterput en enkele kuilen, daterend van de 13de tot de 16de eeuw.
Nieuwpoort Koningin Elisabethlaan: Diverse sporen, ophogingslagen en resten van structuren, natuurwetenschappelijk onderzoek biedt een blik op de toenmalige omgeving.
Puurs Rijksweg 8-10: Een systeem van greppels in functie van drainage en landbouw.
Rotselaar Eektstraat: Sporen gerelateerd aan een erf uit de late middeleeuwen tot nieuwe tijd, met o.a. enkele krengbegravingen van dieren.
Rotselaar Eektstraat 101-115: Paalkuilen en greppels, op basis van de vondsten te dateren in de periode 15de tot 17de eeuw.
Rotselaar Hogeweg: Sporen en structuren, waaronder een waterput, wijzen op de aanwezigheid van een agrarische site uit de volle/ late middeleeuwen. Natuurwetenschappelijk onderzoek toont een halfopen landschap in deze periode.
Rumst kasteel: Waarderingsonderzoek, waarbij de kasteelgracht en bakstenen en natuurstenen muurfundamenten werden gedocumenteerd.
Antwerpen Sint-Jacobskerk: In oppervlakte beperkt onderzoek naar aanleiding van een toevalsvondst, hierbij werden twee begravingen uit de 17de-18de eeuw opgegraven.
Boutersem Eyckenveld: Historisch wegtracé (kasteeldreef) geflankeerd door twee greppels.
Borgloon drie kapellen: Naar aanleiding van de restauratie van drie kapellen werd beperkt onderzoek uitgevoerd, hierbij kwamen funderingen en vloerresten aan het licht.
Brugge Dijver 15: Proefputten voorafgaand de restauratie van een beschermd gebouw tonen ophogingslagen en aardewerk uit de volle middeleeuwen tot nieuwste tijd.
Brugge Sint-Andreasinstituut: Diverse structuren waaronder 5 beerputten. Deze putten bevatten een groot aantal zaden en vruchten.
Dendermonde Abdijstraat: De opvulling van een gracht biedt via natuurwetenschappelijk onderzoek een blik op de omgeving in de 16de- 17de eeuw, en sporen van leerlooiersactiviteiten van de 17de tot 19de eeuw.
Harelbeke Twee-Bruggenstraat 14: Eén van de tonwaterputten had een heterogene vulling met materiaal van volle middeleeuwen tot nieuwe tijd, en ophogingspakketten op de oever van de Leie.
Hingene Vitsdam: Een gracht dateert mogelijk al uit de 15de eeuw. De constructiefasen van een dijk zijn te dateren in de loop van de 16de en 17de eeuw.
Ieper Burggraafstraat: Houten palen, bakstenen poeren en een tonwaterput, die wijzen op bewoning op deze locatie in de 15de eeuw.
Ieper Diksmuidseweg 3: Op houtskool uit een baksteenoven uit de 17de-18de eeuw werd een 14C datering uitgevoerd.
Ieper Vandenpeereboomplein: Resten van verschillende bouwfase, met o.a. afwateringsgoten, bakstenen keldertjes en een waterput.
Ieper Vleeshuis: Bakstenen vloeren, aan de hand van het baksteenformaat wellicht uit de 16de eeuw.
Jabbeke Kwetshaege: Een bakstenen gebouw en vier veldovens vormen samen een atelier voor baksteenproductie, dat te situeren is eind 18de- begin 19de eeuw.
Kasterlee Markt: Een waterput en waterpoel, beiden uit de late middeleeuwen, in gebruik tot in de nieuwe tijd.
Kortrijk Plein 13: Een grote gracht, te relateren aan een versterking hier uit de 17de-18de eeuw.
Kruisem Bekestraat: Enkele greppels en kuilen, te dateren van de 17de tot de 19de eeuw.
Kruisem Hedekensdriesstraat 46: Een depressie werd via 14C datering en palynologie onderzocht, en was in het landschap aanwezig van de bronstijd tot nieuwste tijd.
Menen Bruggestraat 4-6: Twee waterputten, enkele kuilen en een oven. Er werd eveneens veel aardewerk aangetroffen, daterend uit de 17de-18de eeuw.
Merelbeke Molenkouter: Een oudere erfafbakeningsgracht bevatte ook aardewerk en een munt uit de nieuwe tijd. De gracht bleef dus wellicht gedurende lange tijd zichtbaar in het landschap.
Niel Spaans Toreken: Bij vooronderzoek in functie van restauratie werden o.a. funderingen en een kelderruimte onderzocht.
Borgloon Drie kapellen: Naar aanleiding van de restauratie van drie kapellen werd beperkt onderzoek uitgevoerd, hierbij kwamen funderingen en vloerresten aan het licht.
Brugge De Spie-Lentestraat: Perceelsgrachten en ophogingen, te wijten aan ingebruikname als landbouwgronden.
Brugge Dijver 15: Proefputten voorafgaand de restauratie van een beschermd gebouw tonen ophogingslagen en aardewerk uit de volle middeleeuwen tot nieuwste tijd.
Dendermonde Abdijstraat: Sporen van leerlooiersactiviteiten van de 17de tot 19de eeuw, en funderings- en vloerresten van de 19de tot vroeg 20ste-eeuwse bebouwing van het beluik "Hof van Saeys".
Ieper Vandenpeereboomplein: Resten van verschillende bouwfasen, met o.a. afwateringsgoten, bakstenen keldertjes en een waterput.
Jabbeke Kwetshaege: Een bakstenen gebouw en vier veldovens vormen samen een atelier voor baksteenproductie, dat te situeren is eind 18de- begin 19de eeuw.
Kasterlee Markt: Een koepelput en resten van bakstenen constructies.
Kruisem Bekestraat: Enkele greppels en kuilen, te dateren van de 17de tot de 19de eeuw.
Kruisem Hedekensdriesstraat 46: Een depressie werd via 14C datering en palynologie onderzocht, en was in het landschap aanwezig van de bronstijd tot nieuwste tijd.
Koksijde Kerkwijk: Resten van een bakstenen structuur die op basis van de constructie in verband te brengen is met een loopgraaf aangelegd tijdens WOII.
Koksijde Paardevissersweg: Resten in beton en baksteen die te relateren zijn aan het 'Stützpunkt von der Tann' uit WO II.
Onderzoeken zonder noemenswaardige sporen of vondsten
Asse Fietssnelweg: Bij de werfbegeleiding van de aanleg van de fietssnelweg werden alleen enkele ongedateerde kuilen en natuurlijke sporen waargenomen.
Beringen Zwarte Beek: Bij een verkennend booronderzoek in functie van natuurinrichting werden geen overtuigende vondsten aangetroffen, enkel natuurlijk grind.
Gent Jules Van Biesbroekstraat: Het onderzoek beperkte zich tot enkele collectorsleuven, en leverde geen sporen of vondsten op.
Gent Rabotstraat 58-60: Een in omvang en diepte beperkt onderzoek in de zone van het Prinsenhof leverde geen sporen of vondsten op.
Heuvelland Lokerdreef: Het beperkte onderzoek tijdens aanpassingswerken aan de Lokerdreef leverde geen sporen op.