Markt

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "de Plaetse". Langgerekt, met twee rijen linden beplant, driehoekig plein, met ten oosten de Sint-Pieter-en-Pauwelkerk, waarvan de toren in Kempische baksteengotiek uitsteekt boven het classicistische (voormalige) gemeentehuis van 1805. Eertijds was de Markt omgeven door fraaie herenhuizen en herbergen, opklimmend tot de 14de - 15de eeuw. Slechts een klein gedeelte hiervan bleef bewaard. Achter de huizen aan zuidzijde van de Markt loopt de Molse Nete, als resultaat van een omlegging om samen met de Scheppelijke Nete de watermolen te bevoorraden; de oude rivierarm ligt verder naar het zuiden en kreeg als benaming "Oude Nete".

• REYDAMS A., De huizen der kom van het dorp Moll. Namen en geschiedenis, in Taxandria. Annales du Cercle Historique et Archéologique de la Campine, III, 1906, nummer 1, p. 15-40.