Laathof

Onlangs sterk gerestaureerd breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), bij de restauratie van zware dakkapellen voorzien; jaartal 1661 aangegeven door middel van muurankers op de rechterzijgevel en naar verluidt behorend tot de abdij Mariëndal.

Bakstenen gebouw afgewerkt met een muizentandfries onder de dakrand. Steekboogvormige, getraliede kloosterkozijnen in een vlakke zandstenen omlijsting met sponningbeloop. Steekboogdeur van zandsteen met een kwarthol beloop, en voorzien van een licht uitspringende sluitsteen en een ovaalrond, zandstenen bovenlicht. Onderkelderde opkamer in de eerste travee der achtergevel. Van een nieuw parement voorziene zijpuntgevels met aandaken, vlechtingen en schouderstukken.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda