Laathof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laathof

• is aangeduid als beschermd monument Laathof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Laathof en omgeving

Beschrijving

Boerenwoning uit 1661 centraal gelegen op een perceel. Dit gebouw behoorde naar verluidt als laathof toe aan de abdij van Mariëndal.

Historiek

De Ferrariskaart van 1771-1778 toont op deze locatie een volume dat dwars op de straat georiënteerd is. Het gebouw ligt aan een splitsing van twee wegen op de rand van de vallei van de Velpe, een zijrivier van de Demer. Het gaat echter niet om een alleenstaand gebouw. Historisch maakte het Laathof in de tweede helft van de 18de eeuw deel uit van een ensemble van verschillende gebouwen rond een erf. De tuin met boomgaard van het Laathof grenst aan de graslandpercelen van de riviervallei.

De situatie wijzigde ten tijde van de opmaak van de Atlas der Buurtwegen (1843-1845) en de Vandermaelen-kaart (1850). De percelering van de hoeve wijzigde en enkel nog een volume zoals het huidige Laathof blijft op de kaarten te zien. Een vijver tegenover de hoeve verdween. Het landgebruik in de vallei bleef ongewijzigd tot het midden van de 20ste eeuw. Op luchtfoto’s uit de jaren 1970 is te zien dat de aanleg van de tuin bij het Laathof beperkt blijft tot een grasveld. De akkers rondom de hoeve zijn omgeven door hagen en bomenrijen.

In de jaren 1970 bevond het Laathof zich in een ruïneuze toestand. In 1974 werden restauratieplannen opgemaakt. Enkel de voor- en achtergevel konden grotendeels behouden blijven. In de zuidwestelijke gevel werden de gevelopeningen in de rechter gevelhelft sterk aangepast en een kloosterkozijn werd naar het midden van de gevel verplaatst. Er kwam een garagepoort en een nieuwe deuropening. De oostelijke zijgevel was ingestort. De westelijke zijgevel was in dermate slechte staat dat ze afgebroken moest worden. Beide zijpuntgevels werden gereconstrueerd en voorzien van aandaken, vlechtingen en schouderstukken. Bij de restauratiewerken werd het zadeldak voorzien van dakkapellen. Het interieur werd volledig vernieuwd volgens een historiserende aanpak.

Na de restauratie in 1975 werd een siertuin aangelegd met een oprijlaan en poort vanaf de Zepbrugstraat. Uit deze periode stamt ook de verharding rondom het gebouw. De tuinaanleg omvatte onder meer buxushagen, bomengroepen in de hoeken van het perceel, een knotwilgenrij langs de oprijlaan en een rode beukenhaag als perceelsbegrenzing. Eind jaren 1970 werd een nieuwe drenkpoel aangelegd omzoomd met knotwilgen.

In 2019 werd de woning herbestemd tot woning met evenementenlocatie. De garage werd omgebouwd tot vergaderruimte en de garagepoort in de achtergevel werd vervangen door een raam.

Beschrijving

Het Laathof is een verankerd bakstenen gebouw van één bouwlaag met zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Onder de dakrand zijn de gevels afgewerkt met een muizentandfries. Op de noordwestelijke zijgevel staat het jaartal 1661 aangegeven door muurankers. In de noordoostelijke en zuidwestelijke gevel zijn er steekboogvormige, getraliede kloosterkozijnen in een vlakke zandstenen omlijsting met sponningbeloop aanwezig. In de noordelijke gevel is een steekboogdeur van zandsteen met een kwarthol beloop en een licht uitspringende sluitsteen te zien. Hierboven zit een ovaalrond, zandstenen bovenlicht.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/71020/103.1, Laathof en omgeving in Halen (S.N. 2023).

Auteurs: Sys, Annelien