Twee eclectische ensembles van Peeters-Gowie

Beschrijving

Deze twee rug aan rug gebouwde, identieke eclectische ensembles zijn het werk van aannemer Lowie Peeters-Gowie. Hij diende in 1894 een bouwaanvraag in voor deze woningen, aansluitend bij de twee percelen die hij een jaar eerder al bebouwde.

De aannemer woonde zelf aan de rand van Zurenborg, en was er zeer actief als investeerder. Hij bouwde er doorgaans kleine reeksen van bescheiden woningen met neoclassicistische, eclectische of neo-Vlaamserenaissance-gevels. In de Walvisstraat wist hij heel wat kavels op te kopen; zijn investeringen gaven de straat voor een groot deel vorm.

De twee ensembles tellen elk drie woningen met totaal verschillende gevels. De bescheiden woningen tellen twee traveeën en twee of twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken.

Nummers 50 en 21 zijn met twee en een halve bouwlaag de hoogste woningen uit de reeks en hebben een vrij druk versierde neoclassicistische lijstgevel. De begane grond heeft een deur en twee vensters, verdeeld over en smalle gevel. Nadruk op de bovengevel, met breed balkon en deurvensters met uitgewerkte omlijsting. Segmentbogige bovenvensters met versierde sluitsteen.

Nummers 52 en 23 zijn woningen met rode bakstenen lijstgevels, in een eenvoudige eclectische stijl met neotraditionele accenten. Blauwe hardstenen plinten en houten kroonlijsten. Natuurstenen kordonlijst en speklagen. Puilijst versierd met boogfriezen met veelkleurig baksteenmetselwerk. Segmentbogige muuropeningen beneden, rechthoekige onder een rechte latei op de verdieping, met boven de latei een met siermetselwerk ingevuld boogveld. Onder de kroonlijst, een boogfries met diamantkoppen.

Nummers 54 en 25 zijn identieke, kleine rijwoningen met neoclassicistische lijstgevels, opgebouwd volgens de standaarden die toen golden. Hardstenen plinten, houten kroonlijsten op klossen en modillons, imitatievoegen op de begane grond. Een brede fries met noppen tussen eerste en tweede bouwlaag. De bovenvensters worden geflankeerd door pilasters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 1171.