Rug aan rug gebouwde burgerhuizen

Beschrijving

Twee rug aan rug gebouwde, identieke maar spiegelende burgerwoningen, ontworpen en uitgevoerd in 1893 door de aannemer Peeters-Gowie, vlakbij wonende in de (Plantin) Moretuslei 12. Typerend voor het straatbeeld in Zurenborg is de afwisselende, speelse combinatie van witgeschilderde neoclassicistische lijstgevels met kleurrijke bakstenen gevels in neorenaissance, art nouveau of eclectische stijl. Deze twee woningen zijn een voorbeeld van deze laatste bouwstijl, met een lijstgevel met rood bakstenen parement, verlevendigd met siermetselwerk in panelen boven en onder de bovenvensters en met witte natuurstenen kordonlijsten, doorlopende vensterdorpels en sluitstenen met diamantkoppen. Het gaat om een vrij eenvoudig ontwerp, grotendeels gestoeld op de neoklassieke indeling van de lijstgevel. Peeters-Gowie is dan ook een aannemer, die zich wellicht minder dan een bouwmeester of architect toelegt op de originaliteit van het ontwerp.

De rijhuizen tellen drie traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak, waar ooit twee oeils-de-boeuf inzaten (nu rechthoekige dakvensters). Houten kroonlijst op klossen en met een tandfries, centraal geaccentueerd met een driehoekig fronton. De muuropeningen op de begane grond zijn rondbogig, op de verdieping zijn ze rechthoekig, met blinde boogvelden met siermetselwerk. Het schrijnwerk is grotendeels bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 739.

Auteurs: Van Craenenbroeck, Ludwine; Hooft, Elise