Opgaande kastanje in Domein Blaasveld

Beschrijving

De tamme kastanje (Castanea sativa) bevindt zich in het noorden van het domein van het verdwenen kasteel van Blaasveld, in het natuurgebied 'Het Broek' ten oosten van Willebroek.

Historiek

De kastanje zou omstreeks 1700 geplant zijn. Het kasteel Blaasveld werd vermoedelijk in de 18de eeuw opgericht en rond het midden van de 20ste eeuw vervangen door een landhuis. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) wordt het “Château Blaesvelt” al voorgesteld als een waterkasteel met moestuinen en enkele opgaande bomen binnen een rechthoekige omgrachting. Op de locatie van de kastanje wordt de moestuin weergegeven.

Beschrijving

De opgaande boom vormt een uniek exemplaar in het voornamelijk uit beuken, eiken en tamme kastanjes bestaande parkbos ten noorden van de omgrachte kasteelsite met twee grote vijvers. Op het moment van de bescherming (1942) had de tamme kastanje een stamomtrek van 6,30 meter, bij een latere inventarisatie (1977) bleek de toen 26 meter hoge kastanje een stamomtrek van ongeveer 7,40 meter te hebben. De kroondiameter bedroeg ongeveer 28 meter. De boom wordt in het boek “Merkwaardige bomen van België” dan ook vermeld als de merkwaardigste tamme kastanje van België. Na verschillende zware beschadigingen moest de boom chirurgisch behandeld worden.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000462, Kastanjeboom -Blaasveld, briefwisseling.
  • S.N. 1978: Merkwaardige bomen van België, Brussel, 18.

Auteurs: Steyaert, Rita; Cox, Lise