Driesstraat

Beschrijving

Straat met recht tracé, vertrekkend aan het kruispunt met de Hoogstraat, Kerkhofstraat en Neerstraat en lopend tot aan de Knobbelstraat. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), tevens toponiem "Asseghem Dries".

Aaneengesloten bebouwing, de basisbebouwing bestaat uit arbeidershuizen en eenvoudige burgerhuizen uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, tevens enkele boerenarbeidershuizen en verschillende hoevetjes. In het begin van de straat zijn er enkele laat 19de-eeuwse burgerhuizen met gecementeerde lijstgevels, onder meer nummer 6 met aangepaste begane grond en vernieuwd schrijnwerk en nummer 17 met gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk, bewaard glas-in-loodbovenlicht. Tevens ook een groot aantal bakstenen lijstgevels uit de eerste helft van de 20ste eeuw, onder meer nummer 7 met roodgekleurd voegwerk, nummer 53-61, dieper in gelegen ten opzichte van de rooilijn en nummer 60, overwegend met vernieuwd schrijnwerk. Ook enkele woningen van één bouwlaag, onder meer nummer 113-117, lijstgevel met parement van geglazuurde baksteen, sterk verbouwd geheel en nummer 124, voorheen één geheel vormend met nummer 126 (zie dak), lijstgevel met deels vernieuwd parement, bewaarde rolluikkasten. Straateinde met enkele dwars op de straat ingeplante arbeiders- en boerenarbeidershuizen, onder meer nummer 146-148 met bewaarde pomp. Daarnaast ook enkele hoevetjes, onder meer nummer 69, thans in gebruik door Chiro Avelgem.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie