18-Oktoberstraat

Beschrijving

Van Canadaplein naar Magdalenastraat met licht gebogen straattracé. Naamgeving verwijst naar de dag van de Bevrijding. Nieuw ontworpen straat, met overwegend woonfunctie, dateert van 1934.

Beide gevelwanden, bestaande uit een aaneengesloten bebouwing, zijn vanaf 1934 ingenomen door overwegend enkelhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen hoog meestal onder zadeldak, sommige voorzien van een plat dak. Woonhuizen in vereenvoudigde interbellumstijl, zie uitwerking van het schrijnwerk, het gebruik van dieperliggende voegen (zie nummer 45 van 1936 naar ontwerp van architect Georges Van Houtryve (Brugge) en de volumewerking. Sommige panden met hoger opgetrokken travee zie nummer 3 van 1937 naar ontwerp van architect Désiré Maene (Brugge), nummer 8 van 1938 naar ontwerp van architect De Pauw (Brugge), nummer 19. Nummer 6 met eenvoudig siermetselwerk op de borstwering. Eveneens geometrisch siermetselwerk bij nummer 13 van 1936 naar ontwerp van architect P.A. Vandewalle (Brugge), opgetrokken met een bouwlaag in 1938, nummer 20 van 1937 naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge), nummer 28 van 1938 met bewaard typerend schrijnwerk, nummer 32 van 1937, nummer 34 van 1935, nummer 36 en nummer 38 van 1935 naar ontwerp van architect E. Schelstraete (Brugge) met massieve erkers op de verdieping. Verschillend baksteengebruik bij nummer 34 van 1935, nummer 47 van 1936 met verzorgd bewaard schrijnwerk, nummer 51 van 1935 naar ontwerp van architect Andre Wybo (Brugge). Nummer 53 van 1935 naar ontwerp van architect Frans Van Cleven (Sijsele) met eenvoudig siermetselwerk en bewaard typerend schrijnwerk. Sommige opgevat als koppelwoning of als eenheidsbebouwing vooral op het einde van de straat te situeren. Nummers 41-43 van 1935 zijn verlevendigd met bruingeglazuurde baksteen. Deuren zijn aan elkaar gekoppeld onder een doorgetrokken tussendorpel zie nummers 63-65 van 1935 naar ontwerp van architect Luc Rotsaert (Brugge), nummers 67-71 met grosso modo bewaard schrijnwerk, nummers 78-80 van 1935 naar ontwerp van architect Georges Van Houtryve (Brugge).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 37/1935, nr. 44/1935, nr. 45/1935, nr. 56/1935, nr. 65/1935, nr. 123/1935, nr. 146/1935, nr. 15/1936, nr. 57/1936, nr. 95/1936, nr. 102/1936, nr. 66/1937, nr. 81/4937, nr. 135/1937, nr. 56/1938, nr. 101/1938.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 12.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia