Rollegemkerkstraat

Beschrijving

Van de Rollegemplaats naar de Schreiboomstraat. In de 19de eeuw opgesplitst in de Marksestraat en de Sterreweg. Benaming Kerkstraat in gebruik vanaf 1930.

Straat met voornamelijk woonfunctie, onder meer nummer 15 en 34, panden met parement uit de jaren 1930; nummer 30-32, eenheidsbebouwing van één bouwlaag met bakstenen parement uit het begin van de 20ste eeuw. Nummer 16, voormalig winkelpand met gecementeerde lijstgevel. Ook onderwijsfunctie: nummer 9, gemeenteschool, nummer 53, Sint-Theresiaschool en nummer 51, Medisch Pedagogisch Instituut De Kindervriend. Tevens sportcomplex "De Weimeersen" van 1982. Ook sociale woningbouw, met name 24 huizen door Maatschappij "Elk zijn Huis" van 1972. Daarnaast verschillende boerenarbeidershuizen, onder meer nummer 98 verfraaid met bakstenen fries met uitgelengd dropmotief.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 411-412.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline