Boomstraat

Beschrijving

Mogelijk zogenaamd naar de linderij, die de straat afzoomde tot de brand van 1798 tijdens de Boerenkrijg of naar de boom ter plaatse van het huidige Landhuis, waar eertijds de vierschaar vergaderde. Vertrekkend ter hoogte van het Kardinaal Cardijnplein richting zuiden, tot de plaats "Warregaren", het kruispunt van Boomstraat, Puursesteenweg, Sint-Amandsesteenweg en Kloosterstraat, zogebnaamd naar de gelijknamige afspanning die de straat op deze plaats afsloot. Een gedenkplaat in nummer 97 en een kanonsbal in nummer 57 herinneren aan het heldhaftig verzet van de boeren in 1798 op deze plaats. Als eerste straat van de gemeente gekasseid in 1784.

Voornaamste winkelstraat van Bornem, gekarakteriseerd door heterogene lintbebouwing, vaak aangepast aan de winkel- of horecafunctie.

• ROCHTUS L., Bornem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1976, nummers 39-41.