Clement Cartuyvelsstraat

Beschrijving

Voormalige Schuerhovenstraete, die naar het gehucht Schurhoven leidde; na 1614 ook Capucijnenstraete genaamd, naar het klooster aldaar. De straat loopt in het verlengde van de Plankstraat naar de vroegere stadswallen toe.

Heterogene gevelwanden, die een levendig geheel vormen. De rechter straatwand bleef, ondanks plaatselijke wijzigingen (onaangepaste nieuwe bouw), vrij interessant, met een opeenvolging van verschillende bouwstijlen. De linkerzijde wordt gedomineerd door de recente hospitaalgebouwen, die contrasteren in het straatbeeld; de hoek met Stenaartberg wordt gevormd door een imposant herenhuis, Stenaartberg nummer 1; het einde van de straat wordt gemarkeerd door de kapel en de gebouwen van het voormalige capucijnenklooster. Achter het klooster zijn de bomen van de Hoge Veser zichtbaar, die van de straat af bereikbaar is via een ijzeren hek.