Graethempoort

Beschrijving

Voormalige uitvalsweg naar Sint-Truiden; de Graethempoort werd ook Porte de Saint Tron genoemd, zie Ferrariskaart (1771-77). Hier bevond zich, buiten de wallen, het begijnhof van Borgloon. De structuur en de functie als uitvalsweg is sterk gewijzigd door nieuwe omleidingswegen op het einde van de straat waar Graethempoort overgaat in de Sint-Truidersteenweg. De oorspronkelijke weg Sint-Truiden-Tongeren, die tot 1960 doorheen het centrum van Borgloon liep, is thans omgeleid via een weg die ten zuiden van het centrum loopt. De N754 is een recente omleiding richting Wellen. In het huidige tracé is de oorspronkelijke aanleg van de hameau Gratten Dries, zie vermelde Ferrariskaart en ook opgetekend in de Atlas van de Buurtwegen (1844), nog goed herkenbaar. Een groot deel van de bebouwing rond het driehoekige plein is inmiddels verdwenen.