Kerkstraat

Beschrijving

Eén van de belangrijkste dorpsstraten in het centrum, naam tot eind 19de eeuw ook gebruikt voor huidige Stationsstraat en Schoolstraat.

In 1886, oprichting aan de rechter straatzijde door de Gentse nijveraar Lejour-Vande Capelle van een ververij en katoenscheerderij, in 1894 uitgebreid met een weverij, stopgezet in 1971, opgekocht door "S.A.W." als opslagplaats en circa 1974 gesloopt en verkaveld (thans Lejourstraat en Victor De Craenestraat).

Aansluitend hierbij werden in 1992 verschillende 19de-eeuwse burgerhuizen (onder meer nummers 38, 40, het eind 19de-eeuws brouwershuis De Maere) gesloopt en een nieuwe verkaveling voorzien. Het brouwerijgebouw, een vroeger hoevegebouw met nog sporen van oorspronkelijke vakwerkbouw, waar vermoedelijk eind 18de eeuw of begin 19de eeuw reeds een brouwerij gevestigd was, bleef behouden.

• VEREECKE L., De 18 de eeuw te Waarschoot. Plattelandsbrouwerij De Maere, onuitgegeven casestudie, Sint-Lucas Gent, 1993-1994.