Cataloniëstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk smal straatje leidende van de voormalige Kleine Koornmarkt en de zuidkant van de Sint-Niklaaskerk naar het Belfort, van oudsher ook "Cattesteghe" genaamd.

Belangrijke straat bij Sint-Niklaaskerk met aan de zuidkant twee steegjes: het Heilige Geeststraatje en de Kromsteghe, eind 19de eeuw verbreed (thans Sdint-Niklaasstraat) en vier neringshuizen: het huis van de ticheldekkers en de kaaskopers tussen het Heilige Geeststraatje en de Kromsteeg, het huis van de metselaars op de hoek van de Kromsteeg, waarvan voorgevel gesloopt in 1852 doch voor de Wereldtentoonstelling van 1913 wederopgebouwd op de Graslei; tenslotte het huis van de timmerlieden, einde 19de eeuw afgebroken, gelegen op de plaats van huis nummer 4.

In 1834-1835 werd de straat, onder burgemeester Van Crombrugge verbreed waarbij het gedeelte ten noorden afgebroken werd. Begin 20ste eeuw werden de huisjes langs de zuidoost- en zuidwestkant van de Sint-Niklaaskerk gesloopt ten gevolge van de urbanisatiewerken onder burgemeester Braun, waardoor de kerk vrijgemaakt werd en brede straten en pleinen in de Kuip ontstonden.

De huidige Cataloniëstraat (tussen Veld- en Sint-Niklaasstraat) behield, buiten de twee 17de-eeuwse trapgeveltjes weinig van zijn oorspronkelijke bebouwing en aanzien de schaalvergroting met de recente trapgevel van nummers 6-9 is vrij storend.