Guldensporenstraat

Beschrijving

In het noorden van het district Borgerhout ten westen van de spoorweg, geopend als Zwarte-Leeuwstraat in 1902, naamsverandering naar aanleiding van de de herdenking van de Guldensporenslag. Typische bebouwing uit begin 20ste eeuw met enkelhuizen met kleurige bakstenen voorgevels.

Identieke nummers 123 en 125 met sierlijk houtwerk.

Nummers 96, 98 en 100: van 1905 naar ontwerp van architect D. Rosseels en J. Coninck-Westenberg, rijker uitgewerkt met art-nouveau-decoratie onder meer originele venstervormen, venster-omlijstingen, panelen en ijzeren balkonleuningenen.

Nummers 102-108 en 93-97 van de Kwekerijstraat: eveneens van 1905 ontworpen door dezelfde architecten: vrij sobere, symmetrische eenheidsbebouwing met café in afgeschuind hoekpand.

• Gemeente-archief Borgerhout, Bouwaanvragen 1905/nrs. 55, 131 en 150.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, licentiaatsverhandeling, RUG, 1978, p. 63.

Auteurs: Steyaert, Rita