Koedaalstraat

Beschrijving

De Koedaalstraat ligt in het uiterste noordoosten van de gemeente en vertrekt vanaf de Overijsesteenweg, bij aanvang in noordwestelijke richting, maar verderop maakt ze een ruime knik en loopt ze verder in noordelijke richting.

Zeker tot het einde van de 19de eeuw, zie topografische kaart van 1891, was de Koedaalstraat gelegen in een landelijke omgeving en onbebouwd met uitzondering van het Smeyberghof en enkele kleinere gebouwtjes verder ten zuidoosten; deze bebouwing is trouwens al aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Voor de knik is het een gekasseide holle weg met op het einde ervan (ter hoogte van de knik) de inplanting van de semi-gesloten Smeyberghoeve. Vanaf het begin van de 20ste eeuw werd vooral de westzijde van de weg ten noorden van het Smeyberghof ingenomen door serres. De oostzijde bleef landelijk.

Tot vandaag is de straat voorbij de knik slechts bebouwd aan de westzijde; hier bleven diverse, zij het vrij eenvoudige serristenwoningen, al dan niet met serres, uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt bewaard: nummer 2, samen met een aantal serres kadastraal geregistreerd in 1927 in opdracht van Willem Kumps-Kumps, de nummers 41 en 43, nummer 47 geregistreerd in 1924 en 61 in 1921; ten oosten van de straat ligt een open akkerlandschap dat vergezichten biedt in oostelijke richting.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1927/19 (nummer 2); 1924/6 (nummer 47); 1921-22/32 (nummer 61).