Alfred Keldersstraat

Beschrijving

Voorheen De Keyzerstraat. Reeds vermeld in 1400 en vermoedelijk genoemd naar een hier gevestigde familie de Keysere; ook zogenaamd "St. Antheunisstraetken" (1509), naar de gelijknamige hier ingerichte Kolveniersgilde en het ernaast gelegen Sint Antoniushof (1714) .

In zijn huidige vorm, smal gekasseid straatje als verbinding van de Nieuwstraat en de Ridderstraat. Contrasterende smalle panden en kleine schaal in vergelijking met Nieuwstraat bijvoorbeeld. Doorgaans kleine enkelhuizen van een of twee bouwlagen en twee of drie traveeën onder zadeldak; mogelijke oudere kernen doch meestal 19de-eeuws uitzicht met diverse parementen: beschildering, beschilderde bepleistering, cementering, enzomeer. Aantal verzorgde en fleurige panden naast eerder verwaarloosde; door hun interessante, rustige ligging het revaloriseren waard.

Vermeldenswaardig en "pittoresk" zijn nummer 7-11: eenvoudige arbeiderswoningen, enkelhuistype, van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (opeenvolging deur, venster, deur, venster, ...), gecementeerde en beschilderde lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw?; schijnvoegen en decoratieve ruit- en meandermotieven. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijstingen op lekdrempels, beschilderd in nummer 7; lagere bovenvensters, in nummer 9 en 11 verfraaid met opvallende, beschilderde maskerkoppen met populaire Louis-Philippe inslag.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle