Zichem

Beschrijving

Voormalige stad, heden verworden tot een gewoon dorp met als centrum een rechthoekige, met bomen beplante markt (zie Kempen). Sinds 1490 tot de Franse Omwenteling eigendom der Oranje-Nassau's; om zijn trouw aan het huis tijdens de 16de eeuw door de Spaanse troepen geplunderd, uitgemoord, en later ten dele bezet en opnieuw bevolkt door Spanjaarden.

In middeleeuwse teksten wordt het bestaan vermeld van een lakenhal en van een stadsomwalling opgetrokken onder Godfried van Brabant, heer van Aarschot in 1301.