Baardegem

Beschrijving

Mooie landelijke gemeente, van 605 hectare en 1948 inwoners, met Brabantse historische achtergrond. Bezijden de heirweg Bavai-Asse ontstond reeds vroeg een woonkern. Voor het eerst vermeld in 1180 als "Bardenghien", vormde het tot 1258 samen met Meldert één parochie, afhankelijk van de Abdij van Affligem. Voornamelijk deze laatste, naast de abdij van Zwijveke (Dendermonde) en Ten Rozen (Aalst), bezat er een groot aantal gronden en enkele pachthoeven. In 1689 geplunderd en platgebrand door de Franse troepen. Pas tijdens de Franse Omwenteling gescheiden van het Hertogdom Brabant en gevoegd bij het Departement van de Schelde. De gemeente vertoont een slingerend stratentracé met enkele oude éénlaagse huisjes, grote hoeven, verbouwde hoevetjes en eenvoudige nieuwe bouw. Het landschap is hier ook een zeer belangrijk element: talrijke weilanden, bosjes, landerijen wisselen de bebouwing af.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeente der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1895), reeks V, dl.
  • DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p.9.
  • LEMAIRE, R.M., Persoonlijke notities.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle