Gedenkkapel voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Graven en gedenkkapel voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78588)

Gedenkkapel voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (ten zuidwesten van de kerk) en graven voor de oorlogsdoden op het kerkhof van de Sint-Martinuskerk.

Begroeide veldstenen kapel onder natuurstenen zadeldak, ingewijd in 1924. Vanaf de straat, toegankelijk via smeedijzeren hek met opschrift op banderol "ONTFERM U MYNER VRIENDEN GY TEN MINSTE MYNE (VRIENDEN)" tussen twee bakstenen pijlers met gedenkplaten, links "TER EEUWIGE GEDACHTENIS DER BURGERLIJKE SLACHTOFFERS VAN VLADSLO 1914-1918", rechts "TER EEUWIGE GEDACHTENIS DER GESNEUVELDE OUD-STRIJDERS VAN VLADSLO 1914-1918".

Eigenlijke kapel toegankelijk via rondboognis van gesinterde baksteen. Interieur: tweeledige structuur met bidruimte (zitbanken) en apsis met altaar met polychrome gipsen piëta, cementtegelen bevloering met perspectiefwerking, tongewelf deels in baksteen en deels in ijzerzandsteen.

Gedenkplaten in de bidruimte: hardstenen platen (rechts) met opschriften "1914 † 1918 GODVRUCHTIG AANDENKEN ONZER HELDEN SOLDATEN GESNEUVELD IN DEN WERELDOORLOG/ HEER JESUS GEEF HUN DE EEUWIGE RUST" (rechts, tussenin de namen van de gesneuvelden), en "(...) ONZER DOODGESCHOTEN BURGERS (...)" (links, tussenin de namen van de gesneuvelden). Telkens geflankeerd door foto's in medaillons in hardstenen platen.

Voorts op het kerkhof circa elf grafstenen van Belgische militairen, afkomstig van Vladslo en omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tevens een witstenen grafsteen van het Gemenebest voor een 22-jarige piloot die met zijn vliegtuig neergestort is in Vladslo op 20 september 1943.

• Inventarisatie van relicten uit WO I in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 407-408.
  • S.N., Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen, s.d., s.l.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn