Featherstonplein (Mesen - WOI)

In en rond de Sint-Niklaaskerk van Mesen herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog. Aan de rechterbinnenmuur hangt de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van de oorlog. Tegen het plafond hangt de kroonluchter van Otto Meyer, die ook de wandverlichting ontwierp en schonk. Onder de kerk bevindt zich de crypte, die als hospitaal fungeerde en waarvan de buitenmuren de oorlog overleefden. Voor de toegang van de kerk is het zogenaamde ‘Featherston’-plein met het grondplan van Nieuw-Zeeland. In de kerktoren hangt de zogenaamde ‘Vredesbeiaard van Mesen’.

Historische achtergrond

Featherston is een stad in Nieuw-Zeeland waarmee Mesen verzusterde in 1975. In Featherston werden er tijdens de oorlog 8000 Nieuwzeelandse militairen getraind, vooraleer ze naar het Europese front vertrokken.

Kenmerken

Het 'Featherstonplein' is in feite het kerkplein waarop de Kerkstraat in het oosten uitloopt. Op de grond is een grondplan van Nieuw-Zeeland aangebracht, met daarop de aanduiding van 'Featherston'.

• Inlichtingen verschaft door Steven Reynaert, cultuurfunctionaris van Mesen (2003).

Bron: WOI Relict (167): Featherstonplein (Mesen - WOI)