Neerhof

Tekst van Neerhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38962)

Ruime vierkantshoeve met gebouwen uit de 17de eeuw en de eerste helft van de 18de eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Sedert 1217 vermelde voormalige afhankelijkheid van de abdij van Vorst, vernield in het laatste kwart van de 17de eeuw en heropgebouwd.

Ten westen, overluifelde inrijpoort met zandstenen rondboogomlijsting voorzien van negblokken, imposten en sluitsteen. Op de noordwestzijde, boerenhuis van zeven traveeƫn afgedekt met een zadeldak (leien en golfplaten) op geprofileerde houten modillons en met laad- en dakvensters; bouwjaar 1740 geschreven in gesinterde stenen van de oostgevel. Baksteenbouw met gecementeerde plint en gebruik van natuursteen voor de omlijstingen en steigergaten. Licht verhoogde begane grond voorzien van een rechthoekige deur met negblokken en vierkant bovenlicht; kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsboogjes van kleine baksteen, twee slechts met behouden kruisen en oorspronkelijke slagvensters.

Achtergevel voorzien van een rechthoekige deur, twee kloosterkozijnen en vierkante venstertjes. Gecementeerde westzijgevel en bakstenen oostelijke zijgevel met vlechtingen en schouderstukken. Zuidoostelijke stalvleugel uit de 17de - 18de eeuw onder zadeldak (pannen) met geprofileerde daklijstbalkjes en klimmende dakvensters; baksteenbouw (sporen van een verhoging) met gebruik van zandsteen voor de onderbouw; rechthoekige vensters met negblokken en bakstenen ontlastingsbogen en twee arduinen deuren met mijterlateien; links, een inrit onder houten latei met bak- en zandstenen posten. Zijgevels met aandak, vlechtingen van zandsteen en schouderstukken.

Mogelijk ingekorte zuidwesterstal van bak- en zandsteen; zadeldak (pannen) met geprofileerde modillons en klimmende dakkapellen; rechthoekige staldeuren en -vensters, sommige gewijzigd of toegevoegd. Bakstenen zijpuntgevels met stroomlaag van zandsteenblokken in de randafwerking. Recentere varkenshokken (eerste kwart 20ste eeuw). Ruime dwarsschuur op de zuidoostelijke zijde, gekenmerkt door het volume van het zadeldak (pannen) met oostelijk wolfseinde en in kern daterend uit de 17de eeuw, zo niet ouder. Aanvankelijk vakwerk- en leembouw, die voor de binnenwanden behouden bleef doch voor de gevels vervangen werd door baksteenmetselwerk. Jaartallen en inscripties op stijlen en liggers binnenin, onder meer: 1709, 1709 AN, Judocus Speckrert 1751. Uitbreiding van begin 20ste eeuw.

Nog vrij goed bewaard ensemble van de hoeve met omliggende boomgaarden en weiden, ondanks de oprukkende urbanisering van de omgeving. Onlangs verworven door de Nederlandse cultuurcommissie voor de Brusselse agglomeratie, die restauratie en heropleving van de boerderij gepland heeft.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neerhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38962 (geraadpleegd op ).