Stadhuis (Veurne - WOI)

Tekst van Stadhuis Veurne (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16699)

Het stadhuis is gelegen op de Grote Markt van Veurne, op nummer 27. Het ligt in de westelijke hoek, aangrenzend aan het voormalig Landhuis. In het stadhuis herinneren verschillende zaken aan de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Het stadhuis van Veurne werd in februari 1939 als monument beschermd.

Het stadhuis speelde vooral aan het begin van de oorlog een belangrijke rol. Midden oktober 1914 kwam de Generale Staf van het Belgisch Leger zich in het stadhuis vestigen. De bovenzaal werd ingericht tot werkkabinet van Koning Albert. In het stadhuis werden onder meer de besprekingen gevoerd, die zouden leiden tot de onderwaterzetting van de IJzervlakte.

Koning Albert verhief hier onder meer Karel Cogge tot Ridder in de Leopoldsorde. Hij ontving er bovendien tal van belangrijke internationale figuren, zoals de Franse Generaal Foch, de Franse president Poincaré, de Britse koning George V, de Britse opperbevelhebber Maarschalk French. Wie niet in het stadhuis was ondergebracht, logeerde onder meer in het nabijgelegen hotel 'Die Nobele Rose'. Begin 1915 verliet het Groot Hoofdkwartier het stadhuis vanwege de bombardementen en beschietingen, ten gunste van de pastorie van Houtem. Het Ministerie van Oorlog verhuisde naar het kasteel Bernier aan de Ieperse Steenweg. De benaming 'Albertzaal' van een zaal op de eerste verdieping van het stadhuis van Veurne herinnert aan het feit dat Albert I hier zijn werkkabinet en Groot Hoofdkwartier had.

Veurne was met de Eerste Wereldoorlog van een totale verwoesting gespaard gebleven. Een driehonderdtal woningen waren wel onbewoonbaar en monumentale gebouwen waren beschadigd. Begin 1920 ontving de dienstdoende burgemeester in naam van de inwoners van Veurne eigenhandig het Franse oorlogskruis met palm uit handen van de Franse president Poincaré. Dit gebeurde in aanwezigheid van talrijke Franse en Belgische prominenten, waaronder Koning Albert. Voortaan hangt dit ereteken aan het wapenschild van Veurne. Het zou in het stadhuis bewaard worden.

Beschrijving

Bakstenen gebouw met twee analoge vleugels van vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van leien.

Interieur: Op de eerste verdieping is er de zogenaamde 'Albertzaal', met daarin verschillende schilderijen van Karel Cogge.

  • BRUNEIN C. 2001: Veurne gedurende de oorlog, Gidsenkring Westhoek Infoblad 37.4, 15-20.
  • DEN BAES J. (red.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, Koksijde.
  • LEJEUNE J. 1985: Het oorlogskruis van Poincare in het stadswapen van Veurne, Bachten de kupe 30.6, 167-174.
  • VAN PUL P. 2004: Oktober 1914. Het koninkrijk gered door de zee, Erpe.
  • Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed, Inventaris Bouwkundig Erfgoed, [online] http://www.monument.vlaanderen.be/vioe/nl/index.html (geraadpleegd op 24 juni 2004).

Bron: WOI Relict (976): Stadhuis (Veurne - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Stadhuis (Veurne - WOI) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195942 (geraadpleegd op ).