Duitse constructie weide Galileistr 12 (Beerst - WOI)

Tekst van Duitse bunker (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78162)

Locatie

Bovengrondse vrijstaande betonnen constructie, gelegen in weide, op zo n 600m ten noordoosten van de boerderij Galileistraat nummer 12 en op zo een 500m ten westen van de IJzer en de Dodengang. De omgeving, gekend onder "Beerst - Blote", bestaat uit weiland en is vlak.

Historische achtergrond

De constructie lag achter de 1ste Duitse linie in een gebied dat onder water stond, zo'n 500m ten oosten van de beruchte Dodengang.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie, gedeeltelijk gegoten tegen een (nu verdwenen) bouwwerk, te zien aan het geribbeld, onregelmatig oppervlak van het beton aan de zuid- en westkant. Aan de oostkant zijn een beschermende muur (kogelscherm) en 2 deuropeningen te zien. Voor zover zichtbaar, lijken de andere zijden gesloten. Het dak lijkt vlak, behalve dan een laag uitsteeksel.


Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195768 (geraadpleegd op ).