Cabin Hill Cemetery (Wijtschate - WOI)

Locatie

'Cabin Hill Cemetery' is gelegen in licht heuvelachtig gebied, te midden van velden en weiden. De begraafplaats ligt circa 80 meter verwijderd van de Waterputstraat in Wijtschate, op circa 2 kilometer ten zuidoosten van het dorp Wijtschate.

Historische achtergrond

De aanleg van 'Cabin Hill Cemetery' startte in juni 1917 (na de Mijnenslag en de verovering van Wijtschate in juni 1917) door de '11th Division'. Ze bleef een frontlijnbegraafplaats tot maart 1918 (toen het Duitse Lente-Offensief begon). De naam verwijst naar een herdershut die er nabij gelegen was.

Kenmerken

'Cabin Hill Cemetery' is een kleine begraafplaats (380 vierkante meter), die te bereiken is via een 80 meter lang graspad. De begraafplaats, ontworpen door N.A. Rew, heeft een min of meer een rechthoekige vorm en wordt omgeven door een bakstenen muur, met een haag ervoor. De toegang wordt gevormd door 2 witstenen zuiltjes, waarop vermeld staat: 'Cabin Hill Cemetery 1917-1918'. Rechts van de toegang ligt de drietalig landplaat op een schuine, lage tafel. De 'Cross of Sacrifice' is van het type A1. In de hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje, afgesloten met houten deur.

De grafstenen zijn regelmatig geschikt, naar het noordoosten gericht en maken deel uit van één perk.

Er liggen 67 militairen begraven, waaronder 42 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 25 Australiërs. Allen zijn geïdentificeerd.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.