Duitse mitrailleurspost Groenestraat (Zonnebeke - WOI) Beschrijving

Tekst van Duitse mitrailleurpost Flandern I Stellung (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214091)

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in weide langs de Groenestraat, ter hoogte van huisnummer 5, in vallei van beekje, op circa 800 meter ten noordoosten van Zonnebeke. De omgeving is heuvelachtig landbouwgebied. Circa 270 meter ten noorden van deze constructie zijn tegen de voormalige spoorwegbedding nog restanten van een betonnen constructie te bespeuren.

Historische Achtergrond

Het gaat hier om een stevige Duitse mitrailleursbunker, met een dak van anderhalve meter en 2 schietgaten, als onderdeel van de "Flandern I-Stellung" die hier tegen het einde van 1916 - begin 1917 uitgebouwd werd. Circa 270 meter ten noorden van deze mitrailleurspost zijn restanten van een betonconstructie, die vermoedelijk als extra bescherming voor de mitrailleurspost diende.

Kenmerken

Vrijstaande bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 590 centimeter lang en 545 centimeter breed. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. In de hoek aan de noordkant is een inslag, waar ronde wapeningsijzers te zien zijn. Het dak, dat aan de randen afgerond is, is circa 150 centimeter dik en bevat een vierkante uitsparing, met erin een kleinere vierkante opening.

De muur aan de deuropening (noordoostelijke zijde) is circa 80 centimeter dik. Naast deze toegang bevindt zich een klein vierkant (kijk)gaatje. De zuidoostelijke zijde is volledig gesloten. Aan de zuidwestzijde en noordwestzijde bevinden zich 2 schietgaten, waarvan die aan de zuidwestelijke zijde werd dichtgemetseld. De muren aan de binnenzijde zijn trapsgewijs opgebouwd, in functie van de schietopeningen. De opening aan de noordwestzijde versmalt naar buiten toe, tot 35 centimeter hoog en 13 centimeter breed. Hier is de totale breedte van de muur 160 centimeter. Her en der zijn binnenin nog houtrestanten evenals uitsparingen aanwezig.

Bronnen

• Informatie meegedeeld door Franky Bostyn (03-05-2005).