Duitse constructie Pick House Ieperstraat 158

Tekst van Duitse commandopost Pick House (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213371)

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonnen constructie gelegen langs straat, naast woning Ieperstraat 158, op circa 750 meter ten zuidoosten van het centrum van Wijtschate, op circa 300 meter ten zuiden van de betonconstructie Ieperstraat 137 en op circa 350 meter ten zuidwesten van Torreken Farm Cemetery. De omgeving is heuvelachtig en deels bebouwd.

Historische Achtergrond

Het gaat om een Duitse constructie, gelegen nabij "Pick House", langs de "Whitesheet" (Britse benaming voor Wijtschate) Road. Deze constructie wordt soms ook wel eens (verkeerdelijk) aangeduid met "Four Huns Dugout". "4 Huns Farm" was circa 600 meter zuidelijker gelegen.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van grosso modo 700 op 400 centimeter. Het beton is langs buiten gegoten tegen een houten bekisting en verstevigd met ronde wapeningsijzers (die onder meer door een inslag aan westzijde zichtbaar zijn). Het dak lijkt vlak te zijn. Aan de oostkant zit een deuropening, die werd dichtgemaakt.

• Britse militaire stafkaart "Wytschaete", 28 SW2-7c, 10/3/1918: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • COOMBS R., "Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War", London, Battle of Britain International Ltd., 2001.

Bron: WOI Relict (818): Duitse constructie Pick House Ieperstraat 158 (Wijtschate - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore