Meisjesschool

Voormalige Gemeentelijke Meisjesschool naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, 1873, voltooid in 1876, later vergroot aan noord- en oostzijde; verhoging van het centrale gedeelte met tweede bouwlaag en galerij aan speelplaatszijde naar ontwerp van stadsarchitect L. Van Ravestyn, 1922-1923; toevoeging van de noordvleugel in 1928 naar ontwerp van dezelfde architect. Sedert 1971 Stedelijke Academie voor Schone Kunsten.

L-vormig neoclassicistisch complex, bestaande uit een centrale vleugel met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen (oorspronkelijk één) onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), voorafgegaan door ommuurde tuintjes, en twee zijvleugels van drie traveeën en twee bouwlagen onder schild- en afgewolfd zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen) respectievelijk woning van het vroegere schoolhoofd en klassenvleugel; flankerende doorgangen naar speelplaats en achterbouw, afgesloten met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers; de noordelijke doorgang werd recent gesupprimeerd.

Bakstenen lijstgevels, aan de straatzijde belijnd met bepleisterde en witgeschilderde banden, verschillende pilasters, omlijstingen en een klassieke gevelafsluiting met breed fries en houten kroon- en tandlijst; hoge arduinen sokkel en dito vensterdorpels, op de bovenverdieping uitgewerkt als omgetrokken kordon. Hoofdvleugel met centrale, risalietvormende inkomtravee afgezet met pilasters en driezijdig fronton; begane grond uitgewerkt als segmentboogarcade met bloemmotief op de sluitstenen. Zijvleugels gemarkeerd door hoekpilasters. Segmentboogvensters en -deuren in geprononceerde bandomlijsting met afgeschuinde dagkanten en oortjes, vermeerderd met een paneeltje op de borstweringen van de begane grond en een sierlijke ijzeren leuning op de verdieping. Origineel houtwerk.

Soberder zij- en achtergevels, enkel versierd met spaarvelden, zaagtandlijsten, banden en omlijstingen van beschilderd metselwerk; zuidelijke zijgevel met arduinen gevelsteen met inscriptie (verborgen achter wingerd). Achtergevel met galerij op gietijzeren zuiltjes.

Interieur: bewaarde klassenindeling; trapzaal in zuidelijke zijvleugel met monumentale eikenhouten trap.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Turnhout, Gemeentestraat, dossier 1, 2 en 6.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 111.