Grotehondstraat

Gelegen op Zurenborg tussen Arendsstraat en Draakplaats; geopend in 1883 en genoemd naar het sterrenbeeld de Grote Hond. Na de aanleg van de verhoogde spoorwegberm, werd in 1920 wat overbleef van de Korte Jachthonden- of Windhondenstraat bij de Grotehondstraat gevoegd.

Rechte straat met aan weerszij gezicht op spoorwegberm en -bruggen; bebouwing uit de laatste kwart van de 19de tot de eerste kwart van de 20ste eeuw, waarbij nagenoeg alle toen gangbare bouwstijlen vertegenwoordigd zijn: neoclassicisme, eclecticisme, neo-Vlaamserenaissance, neo-François I en art nouveau.

Noordelijke gevelwand (onpaar) met overwegend neoclassicistische bepleisterde en beschilderde enkelhuizen van twee of drie bouwlagen met verspringende kroonlijstlijnen enkele markante balkons; nummers 29 tot 41, met enkele neorenaissance-elementen (nummers 29 en 39), naar ontwerp van E. Stordiau van 1886 in opdracht van de Naamloze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen. Nummer 63 met rondboogvelden met hondenkoppen (verwijzend naar de straatnaam).

Meer homogene en statige zuidelijke gevelwand met naast enkelhuizen, enkele eenheidsbebouwingen en grotere panden zoals een school en de gebouwen van MIVA.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1886, Modern Archief 20.228, dossier 1394.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 13-14.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita