Gebeurtenis

Opgraving Freinetschool Tinteltuin (fase 1)

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, metaaldetectie, in-situbehoud, archeologische opgravingen
ID
1080461
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080461

Beschrijving

De opgravingszone werd opgedeeld in werkputten zodat elke zone op korte termijn afgewerkt kon worden en de sporen niet degraderen door het openliggen. Elke werkput werd daarbij nog eens ingedeeld om zo het grondverzet zoveel als mogelijk te beperken. Het onderzochte terrein werd in
zes werkputten opgedeeld en opgegraven. De werkputten werden aangelegd door middel van een rupskraan met een gladde kraanbak van 1,60 m breed. De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het archeologisch leesbaar niveau. Het eerste archeologische niveau bevindt zich daarbij op ca.
80 cm onder het maaiveld, tussen ca. 27,5 en 28,0 m +TAW.
Overeenkomstig de geplande bodemingrepen werd ter hoogte van de toekomstige wadi en de nieuwbouw een tweede vlak aangelegd. Ter hoogte van de toekomstige wadi – in het noorden van het onderzoeksgebied – werd dit tweede vlak aangelegd op ca. 2 m diepte t.o.v. het maaiveld, op ca. 26,8 à 27,1 m +TAW. Ter hoogte van de nieuwbouw bevindt het tweede vlak zich op ca. 1,33 m -mv of op ca. 27,1 à 27,4 m +TAW.

Gelet op de in situ bewaring werden geen sporen gecoupeerd, met uitzondering van één ‘greppel’ in het noorden van het onderzoeksgebied voordat er verdiept werd naar het tweede archeologisch vlak.

De teelaarde, het aangelegde vlak, de sporen en de storten werden intensief onderzocht met een metaaldetector.

Auteurs: Bouckaert, Kevin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: BOUCKAERT K. e.a. 2023: Post-middeleeuwse verdedigingsstructuren van Zoutleeuw: Archeologierapport van een opgraving ter hoogte van de Budingenweg te Zoutleeuw, nieuwbouw Freinetschool Tinteltuin (Fase 1), rapport 1212, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bron: BOUCKAERT K. e.a. 2022: Nota proefsleuvenonderzoek Zoutleeuw, Freinetschool Tinteltuin (fase 1): Verslag van Resultaten, rapport 1094, Beerse.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bron: Bouckaert K., Van Baal M. & Verrijckt J. 2023: Post-middeleeuwse verdedigingsstructuren van Zoutleeuw. Eindrapport van een opgraving ter hoogte van de Budingenweg te Zoutleeuw, nieuwbouw Freinetschool Tinteltuin (Fase 1), Beerse 2023.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Budingenweg (Zoutleeuw)
Naar aanleiding van de geplande sloop en nieuwbouw met aanhorigheden aan de Freinetschool werd een archeologisch vooronderzoek en een vervolgonderzoek uitgevoerd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Freinetschool Tinteltuin (fase 1) [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080461 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.