Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Hoeve waarvan enkel het boerenhuis bewaard is. Bepalend voor kerkomgeving (ten westen van het koor). De geïncorporeerde voormalige stalling en schuur zijn heden omgevormd tot garages. Het woonhuis wordt volgens kadaster in 1839 opgetrokken door de Zarrense herbergier Petrus Rommelaere en in 1870 door dezelfde familie uitgebreid met een aanpalend landgebouw ten noorden. Gezien de bouwkenmerken dateert het gebouw waarschijnlijk eerder uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920.

Lage boerenwoning van drie traveeën + vroegere stal- en mogelijk schuurtraveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen) met klimmend laadluik. Rechthoekige vensteropeningen onder betonnen latei en korfbogige ontlastingsboog. Korfboogdeur onder strek, gevat in uitspringende omlijsting. Linker zijgevel met aandaken, schouderstukken en muurvlechtingen, licht getoogd venster. Vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1839/7, 1870/5.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie