erfgoedobject

Directeurswoning

bouwkundig element
ID
90988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90988

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Directeurswoning horende bij het hospitaal en klooster van de Zusters van Liefde van Kortemark. Dateert uit dezelfde periode als de hoofdvleugel van het klooster en wordt gekenmerkt door dezelfde stijlkenmerken.

Volgens de mutatie wordt het huis in 1895 gebouwd door de Kortemarkse Zusters van Liefde. In 1902 wordt het huis aan de achterzijde verbouwd.
Vrijstaand huis in een omringende tuin afgebakend door laag muurtje tussen postamenten met blauwhardstenen topstuk, tussen de postamenten invulling met betonnen opengewerkte platen.

Twee bouwlagen op verspringend grondplan en op elkaar kruisende zadeldaken (leien, vorstkammen) afgeboord met trapgevels. Rode baksteenbouw met gebruik van gele en gesmoorde (zwarte) baksteentjes voor de geprofileerde vensteromlijsting en de sierelementen. Rechthoekige, gekoppelde muuropeningen in een geprofileerde omlijsting, onder gekoppelde ontlastingsbogen. Deur in een versmallende omlijsting rond het bovenlicht, alwaar uitgewerkt met Mariabeeld. Deels bewaard houtwerk, onder meer paneeldeur met briefpanelen.

Gaaf bewaard interieur met oorspronkelijk indeling, houten trap, marmeren schouwen voorzien van vergulde, gegraveerde religieuze teksten.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1895/16, 1902/22, 1974/2.
  • CASTELEIN L., Zusters van Liefde, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 2001, p. 135-209.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90988 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.