Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis, volgens het kadaster gebouwd in 1845 door Alexander Vincentius Tack, secretaris te Kortemark ("huis en plaats: nouvelle construction"). Voor de Eerste Wereldoorlog is het huis bewoond door dokter Jaecques. Tijdens de oorlog is het huis ingericht als Duitse "Komandatur". De Duitse Keizer Willem II slaapt er in 1917 of maart 1918 (tegenspraak in de literatuur) een nacht op doortocht naar de troepen aan de IJzer. Later in de oorlog volgt een zware vernietiging van voorgevel. Dit vernietigd gedeelte is echter na de oorlog getrouw heropgebouwd. Tussen de twee wereldoorlogen zijn de posterijen ondergebracht in dit huis.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (blauw geglazuurde mechanische pannen, aflijnende gootlijst op klossen, centraal dakvenster geflankeerd door twee kleinere dakkapellen, deze laatste gedekt met leien, windbord met driepas en topstuk). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel boven blauwhardstenen plint en opengewerkt met verzorgde muuropeningen; horizontale geleding door doorgetrokken onderdorpels en brede fries onder de kroonlijst, met festoenen en spiegels. Deze fries loopt door in de bakstenen linker zijgevel en is daar opengewerkt met oculi. De deurtravee - beglaasde deur met ijzeren smeedwerk, drie hardstenen tredes - is bekroond met een driezijdige erker op verzorgde consoles met blad- en schelpmotieven (voor de Eerste Wereldoorlog ijzeren korbelen), en loopt op in een breed dakvenster met overstekende dakrand met windbord en opengewerkt spantbeen, op verzorgde ijzeren korbelen (tussenliggende ruimte ingevuld met geometrisch smeedwerk). De fries met festoenen loopt door in de erker, hier eveneens met kapiteeltjes. Balusterleuning, deurvenster geflankeerd door medaillons en bloemenranken. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond rolluikkasten, op de verdieping in een geriemde omlijsting met sluitsteen. Bewaard witgeschilderd houtwerk, op de begane grond schuifvensters, op de verdieping vensters met T-indeling. In het balkon en het dakvenster glas in lood en bovenlicht met geometrische indeling en gekleurd glas.

Rechts garage, aangebouwd na de Eerste Wereldoorlog zie iconografie.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1845/5.