is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost
Deze vaststelling was geldig van tot
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost. De oorsprong van de devotie ligt bij een zekere Pieter Speeck (data onbekend) wiens blinde dochterje plots weer kon zien. De kapel vervangt het oudere "Onser Vrauwen Cappelleken Borgherscheewege" op het gehucht "Edewalle" (voor de geschiedenis van deze kerk en van het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Edewalle: zie parochiekerk van Edewalle onder Handzame) dat afgebroken werd in 1887 bij het aanleggen en kasseien van de steenweg Handzame-Edewalle. De huidige kapel is circa 1887 een vijftigtal meter verderop gebouwd.
Roodbakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, zadeldak (blauwe mechanische pannen). Voorgevel als gecementeerde tuitgevel met schijnvoegen, kruisbekroning. Spitsboogportaal.
Interieur. Beplankt spitsbogig gewelf. De bidruimte met bidbank is van het altaar gescheiden door traliewerk met spitsbogige houten indeling. Eenvoudig altaar met houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Kortemark. Opschriften op houten plank: "O.L.V. VAN TROOST B.V.O.".
Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)