Parochiekerk Sint-Engelbertus

Beschrijving

In 1935 kreeg Wemmel toestemming om een "kapelanij van de wijk van de Limburg-Stirumlaan" op te richten. De in 1936 gewijde hulpkapel werd voor de helft gefinancierd door de familie de Limburg Stirum. Zij koos ook de Heilige Engelbertus als de patroonheilige, en dit als daad van eerherstel ten overstaan van de Heilige, die in 1225 door iemand uit hun stam was vermoord. Drie jaar later werd de kapelanij verheven tot hulpparochie; de parochie bestrijkt het hele gebied ten zuiden van de as Obbergestraat - Remekerstraat.

Niet georiënteerd, loodrecht op de straat ingeplant modern zaalkerkje, ingetekend op het kadaster in 1936. Sobere baksteenbouw van vijf traveeën onder mechanisch pannen zadeldak, lager uitspringend en witgeschilderd portaal onder gedrukt zadeldakje en een eveneens lager koor van één travee met driezijdige koorsluiting, aan weerszijde vergezelt van een kleine sacristie onder plat dak. Zijtuitgevels met aandak, vlechtingen en betonnen schouderstukken, aan de straatzijde voorzien van een overhoeks topstuk en aan de achterzijde van een klokkenstoel. Boven het portaal een hoge, smalle lichtgleuf; in het schip horizontaliserende rechthoekige vensters onder betonnen lateien, schuin aflopende hardstenen afzaten en structuurglas. Mijtervormige deuromlijsting met uitgewerkte sluitsteen in blauwe hardsteen. Het houten schrijnwerk van de vensters is niet meer oorspronkelijk (zie foto KIK); deels beglaasde vleugeldeur.

Bepleisterd en witgeschilderd interieur, oorspronkelijk met vlak (bepleisterd?) en wit geschilderd mijterbooggewelf (zie foto KIK 1976); later vervangen door pseudo-gordelbogen in hout waartussen eenvoudig lijstwerk. Biechtstoel met gelijkaardig decoratief patroon als de buitendeur.

• Agentschap R-O Vlaanderen, archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant: archief KCML.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1936/49.
  • ANDRIES C. 1988: Wemmel, Geschiedenis, beelden en herinneringen, Wemmel, 24.
  • ANDRIES C. 1991: Wemmel. Een dorp tussen grootstad en platteland, Nieuwkerken-Waas, 72.
  • DESSAER R. 1945: Geschiedenis van Wemmel, Anderlecht-Brussel, 52.
  • JANSEN J. & GEUKENS B. 1980: Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Brabant. Kanton Wolvertem, Brussel, 45-46.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn