Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel. Volgens literatuur circa 1940 gebouwd in een bomput in opdracht van Henri Maes-Callewaert. In de volksmond ook wel "Maensens' bosje kapel" genoemd. Gelegen in bosje, een pad leidt naar de kapel.

Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte mechanische pannen), rechthoekig grondplan, ijzeren kruis op nok. Trapgeveltje en, rondboogportaal tussen twee steunberen. Afgesloten met ijzeren hek.

Interieur. Bepleisterd gewelf, altaar met onder meer beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind. Opschrift in glaskader: "WIJ BIDDEN U OM VREDE IN DAT JEUGDIG GROEN. WIL TOCH AAN ONZE BEDE O KONINGIN VOLDOEN".

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Torhout, s.d., s.l.

Auteurs: Vanneste, Pol