Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Beschrijving

Middelgrote kruiskerk met omringend kerkhof, ten noorden vervangen door parking; neogotisch kapelletje met ijzeren hek ten zuiden.

De plattegrond ontvouwt een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een uitspringend transept en een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting; noordelijke en zuidelijke sacristie in de oksel van het koor en het transept. Oorspronkelijk eenbeukige kerk in laatgotische stijl; bouwnaden in westgevel wijzen op het bijbouwen van twee zijbeuken in de tweede helft van de 18de eeuw.

Baksteenbouw, gebruik van zandsteen van de streek, onder meer ijzerhoudende in bruinachtige tonaliteiten naast meer groen-, grijsachtige.

Vierkante bakstenen toren met vijf geledingen gemarkeerd door cordons onder achtzijdige ingesnoerde spits (leien); flankerende op elkaar gestelde steunberen van zandsteen met drie versnijdingen. Halfrond, grotendeels ingebouwd zuidelijk traptorentje onder zeszijdige spits (leien). Tudorboogdeur met omlopende torus op verweerde sokkeltjes; bekronend, vernieuwd druiplijstje. Daarboven spitsboogvenster met omlijsting van zandsteen en deels geprofileerd beloop op arduinen afzaat; arduinen tracering in het drielicht (restauratie). Spitsboogvormige galmgaten onder omlopende druiplijst. Noord- en zuidbeuk op een sokkel van breuksteen (hergebruikt materiaal?). Segmentboogvensters met ijzeren harnas in omlijsting van bruinachtige zandsteen met doorlopende onderdorpels. Noordelijke en zuidelijke transeptarm op breukstenen sokkel, afgelijnd door hoekstenen en gemarkeerd door lijsten. Spitsboogvensters in zandstenen omlijsting, drielicht met arduinen tracering naar laatgotisch patroon. Vernieuwd aandak. Metselaarstekens van gesinterde baksteen ten noorden.

Koor op hoge natuurstenen sokkel afgelijnd door scherpe lijst; oplopend metselwerk in zandsteenbouw overgaand in baksteenmetselwerk met hoekblokken. Segmentboogvenster uit de 18de eeuw in omlijsting van hardsteen. Ten oosten, gedicht spitsboogvenster met afgeschuinde dagkant; houten Christus aan het kruis.

Toren: begane grond overdekt met kruisribgewelf. Middenbeuk geritmeerd door Toscaanse zuilen op arduinen achtzijdige basis; rondboogarcaden; tongewelf in het schip; gedrukt tongewelf in de zijbeuken. Koor onder gebroken spitstongewelf.

Mobilair: barokke hoofd- en zijaltaren; koorgestoelte (eerste helft 18de eeuw); communiebank (circa 1780); biechtstoel (1636); lambrisering in het schip (18de eeuw); preekstoel (laatste kwart 18de eeuw); doopvont (1684).

Classicistisch getinte grafsteen van Eerwaarde Heer J. Godts (gestorven in 1780) tegen westelijke muur van zuidelijke transeptarm; 19de-eeuwse grafplaten ingewerkt in zuidelijke zijbeukgevel.

• DUVERGER G., VANDENBUSSCHE & VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium van de Belgische bedehuizen, kanton Geraardsbergen, 1975, p. 25.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle