erfgoedobject

Herenhuis Den Verkeerde Werelt

bouwkundig element
ID
86127
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86127

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eerste vermelding in 1635. Imposant herenhuis van het dubbelhuistype, in Lodewijk XIV-stijl, in 1686 (gevelsteen) gebouwd na de grote brand van 1684. Gerestaureerd door arch. K. Gessler (Maaseik). Zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, met twee dakkapellen.

Bakstenen lijstgevel op een hoge kalkstenen plint, waarin een kelderdeur in geprofileerde omlijsting, en getraliede keldervensters. Geprofileerde, kalkstenen kroonlijst. De gevel is geritmeerd door middel van de registers van gekoppelde vensters, afgelijnd door de zware geprofileerde lijsten. Een verticaliserend element vormen de licht uitspringende, geblokte banden, die de dito posten der vensters met elkaar verbinden. Gevelsteen op de deurlatei met chronogram: CRUX MUNDI LUX (1686).

Kalkstenen kruiskozijnen (glas in lood) met geblokte posten, en in het beluikte benedengedeelte een geprofileerd sponningbeloop; oorspronkelijk waren ook de benedenvensters beluikt (duimen); op de derde bouwlaag bolkozijnen met houten luiken. Rechthoekige deuren, opgenomen in het register der benedenvensters, in een geprofileerde kalkstenen omlijsting met zware druiplijst. Oorspronkelijk houtwerk. Ovaalrond bovenlicht in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting, versierd met rankwerk, waartussen een omgekeerde wereldbol; onderaan een cartouche met wapenschild. Zijgevels met in- en uitgezwenkte aandaken.

  • BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 82).
  • DANIELS G. & SANGERS W., De Markt van Maaseik, Maaseik, 1972

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis Den Verkeerde Werelt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86127 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.