Schoolhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolhuis

Beschrijving

Voormalig schoolhuis, gebouwd in 1856. Alleenstaand breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Haaks op de achtergevel het schoolgebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bijgebouw van één travee en één bouwlaag tegen de linkerzijgevel, mogelijk later toegevoegd. Bakstenen gebouwen, het schoolhuis op verhoogde begane grond; bakstenen plint met hardstenen afwerking; hardstenen keldergaten. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en doorlopende, hardstenen druiplijsten; hardstenen lateien en lekdrempels op de benedenverdieping, op de bovenverdieping geprofileerde en kordon vormende lekdrempels. Het schoolgebouw is voorzien van hoge rondboogvensters en dito deur.

• JACOBS M., Drie eeuwen onderwijs in Dilsen, Dilsen, 1993.