Gasthof Het Anker met feestzaal en winkelhuis

Beschrijving

Tweegezinswoning gebouwd als "Gasthof Het Anker" met feestzaal (nummer 10) en winkelpand (nummer 11) in opdracht van de brouwer Louis Rosseels van de gelijknamige Brouwerij "Het Anker" aan de Dendermondebaan. Het ankersymbool, verwijzend naar de bouwheer en herbergnaam is op verschillende plaatsen in het vroegere gasthof verwerkt zoals in de voorpuntgevel, de vensters van de gelagzaal en boven het podium van de feestzaal.

Beeldbepalend complex op een uitspringend gedeelte van de zuidelijke huizenrij aan het marktplein tegenover het koor en de toren van de Sint-Ludgeruskerk. Gerealiseerd volgens plannen van architect W. Rooms (Gent) van 1936, volgens bouwaanvraag en gevelsteen met opschrift "Will Rooms / Bouwkundige / Gent 193(6)" rechts van deur. Tot op heden vrij intact bewaard.

Charmant ogend ensemble in een cottage- en Normandisch getinte stijl. Opgetrokken in baksteen met verwerking van gecementeerde banden en imitatievakwerk in de overkragende voorpuntgevels. Onderbouw in breuksteen met grote rond- en korfbogige vensters en deuren. Bovenverdieping met verspringend gevelvlak met rechthoekige vensters en driezijdige erkers.

Interieur

Op de begane grond, een ruime gelagzaal met oorspronkelijke aankleding in neo-Vlaamserenaissance-getinte stijl, zoals onder meer houten tochtportaal, balklaag, brede Vlaamse schouw, hoge omlopende muurbanken en lambrisering, houten toog, vensters en binnendeuren met loodglas, rode tegelvloer, en dergelijke.

Achteraan, haaks op de straat en bereikbaar via een smalle gang rechts van de gelagzaal, de grote feestzaal. Authentieke ruimte onder een brede korfbogige overkapping met nog een aantal daklichten met oorspronkelijke beglazing. Ook het parket in visgraatmotief, de zijwanden met rondbogige spaarvelden en sommige verlichtingsarmaturen dateren uit de bouwperiode. Het balkon werd vernieuwd.

• BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 200.
  • QUINTYN E., De Markt ten gronde, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 27, 1996, p. 158.