Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Beschrijving

Neogotisch bedehuis van 1923 (aanbesteding : Leon van Eeghem, Brugge) ter vervanging van een op 25/10/1914 afgebrande kerk van 1863-’64 met oudere toren, welke op haar beurt een driebeukige kerk van 1635, uitbreiding van voormalig eenbeukig kerkje, verving; omringend kerkhof met waaiervormig gekasseide voetpaden, afgezet met haag en linderij.

Driebeukige hallenkerk als variante op de regionale baksteengotiek, zie de voorgeplaatste westtoren en zijbeuken, korter dan middenbeuk. Historiserende wederopbouw.

De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste centrale westtoren, een vijf traveeën tellende middenbeuk met vijfzijdige koorsluiting, vier traveeën lange zijbeuken met vlakke sluiting, vanaf tweede travee van middenbeuk; aanpalende zuidoostelijke sacristie. Verankerde gele baksteenbouw op gemarkeerde sokkel; leien bedakingen. Vierkante westtoren van drie geledingen onder naaldspits, als imitatieve variante op de toren van de Sint-Willibrorduskerk te Wulpen. Hoeksteunberen met versnijdingen ten gevolge uitgespaarde, centrale spitsboog. Korfboogdeur in geprofileerde rondboog met druiplijst; ronde oculus boven laatst genoemde; geprofileerd spitsboogvenstertje op afzaat in noord-(blind) en zuidgevel. Spitsbogig casement met ingeschreven drielob op doorlopende afzaat, ter hoogte van tweede geleding. Soortgelijk casement voorzien van galmgaten (tweelicht). Blinde oculi onder rechte borstwering. Eerste travee van middenbeuk, noordgevel: geprofileerd rondboogdeurtje onder tudorbogige druiplijst en soortgelijke beeldnis.

Traveeën van schip en koor gemarkeerd door steunberen met versnijdingen en geprofileerde spitsboogvensters (drielichten) op doorlopende afzaat. Zijbeuken eindigend op puntgevels met aandak en schouderstukken.

Driebeukig interieur onder houten spitstongewelven; spitsbogige scheibogen rustend op bakstenen zuilen met achtzijdige sokkel en kapiteel.

Mobilair: Neogotisch meubilair van 1924-’25; romaanse doopvont (arduin) tegen westgevel van noordelijke zijbeuk.

• ROOSE-MEIER B. & VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische Bedehuizen. Provincie West-Vlaanderen. Kanton Nieuwpoort, Brussel, 1975, p. 17.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De Ferrariskaart uit de late 18de eeuw toont een rechthoekig kerkhof aan de westzijde, ter hoogte van de straat vermoedelijk door bomen begrensd. Volgens de Atlas der buurtwegen uit 1841 wordt het kerkhof ten noorden begrensd door de openbare weg. In het noordoosten sluit de buurtweg nummer 8 aan op het kerkhof en in het zuidoosten buurtweg nummer 10. De zuidelijke begrenzing bestaat uit een beek en ten westen liggen er private tuinen. De private bebouwing met tuinen is op de Poppkaart uit 1842-1879 verdwenen en dan geeft de kerk uit op het dorpsplein.

Vandaag is het kerkhof opgedeeld in percelen die worden afgebakend met hagen en toegankelijk zijn via een gietijzeren poortje. Interessante graftekens bestaande uit grafkruisen, pinakels, cippes, stèle met zerk, … in blauwe hardsteen, graniet [jaren 1970 – vandaag], daarnaast zijn er enkele kruisen in cimorné. Kindergraven vooraan aan de zuidkant, bestaande uit 1 gietijzeren en blauwgeschilderde houten kruisen. Twee opvallende grafmonumenten uitgevoerd door J. Eneman [Brugge] voor het echtpaar Monteyne-Besein [1910] en de heer S. Sissau en zijn twee echtgenoten E. Feryn en E. Logier [1909], bestaande uit een sokkel met daarop een engel, de ene staand en de andere zittend, in witte gietsteen [?]. Tevens op het kerkhof: grafmonument met kruis voor soldaat Georges Nollet en diens familie. Veel recente graftekens. Tegen de kerkgevel staat een calvarie onder een luifel.

• Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian  Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.