Afspanning 't Oud Handbogenhof

Beschrijving

Zogenaamd, 't Oud Handbogenhof, zie opschrift, van oudsher een afspanning en getekend op de kaart van Marcus Gerards (1562). Samenstel van diephuis met in verlengde een achterhuis, uit de 16de-17de eeuw. Links een 18de-eeuwse aanbouw met opkamer. Respectievelijk twee en vier traveeën en één bouwlaag onder zadel- en mansardedak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen witbeschilderde tuit- en lijstgevel op zwarte plint. Aangepaste rechthoekige muuropeningen: ramen met grote roedeverdeling en oorspronkelijk beluikt op begane grond, zie duimen. In de tuitgevel, afgeschuinde dagkanten en sporen van bepleisterde vensteromlijsting; ontlastingsboog en hijsbalkgat boven het vergrote zoldervenster in de top. Links, opkamervenster en raam met kleine roedeverdeling. Boven rechthoekige kelderopening en onder dakrand, sporen van brede rondboogopening. Achterhuis: Verankerde bakstenen lijstgevels onder zadeldak (Vlaamse pannen) vier/drie traveeën gevat tussen twee puntgevels. Rechthoekige muuropeningen voorzien van zandstenen kruis- en bolkozijnen onder gekoppelde ontlastingsboogjes. Vierpas in rechter zijgevel. Links lagere aanbouw van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met puntgevel waarin rechthoekige luikopening met zandstenen dorpels.

Interieur. In de 18de-eeuwse aanbouw kelder met tongewelf onder de opkamer. In het hoofdgebouw en achterhuis moerbalken met sleutelstukken, op de bovenverdieping van het 16de-eeuwse achterhuis versierd onder meer met wapenschilden met dwarsbalken, initialen b & m, acanthusbladeren; de dakkap van het achterhuis is een sporenkap met hanenbalken, schaar- en gevelgebinten.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1982.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 13.