Burgerhuis met tuinpaviljoen

Beschrijving

Samenstel van breedhuis met aan tuinzijde rechts een parallelle vleugel en links een dwarsvleugel onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en met 18de-eeuws tuinpaviljoen grenzend aan de Sterstraat. Dubbelhuis, teruggaand tot de 16de eeuw, van samen zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), 17de-eeuwse(?) gevels met 19de-eeuwse muuropeningen. Tot 1850 één geheel met nummers 1 en 5. "Kunstige Herstelling" van 1975 betreft het interieur, onder meer met restauratie van een renaissanceschouw. In 1980 consoliderende "Kunstige Herstelling" van de gevel naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge). Verankerde bakstenen lichtgeelbeschilderde lijstgevel op grijze plint. Rechthoekige deur en vensters met T-ramen, op de begane grond met ontlastingsbogen en beluikt, op de bovenverdieping met rolluikkasten. Twee dakvensters met trapgevel (3 treden en topstuk). Achtergevel van het hoofdgebouw: eenvoudige verankerde bakstenen gevel met links vijfhoekige, houten uitbouw van 1922, onder de kroonlijst versierd met geglazuurde tegels met bloemmotief in art-nouveaustijl.

Interieur hoofdgebouw. Gaaf bewaard interieur met 16de, 18de en 19de-eeuwse elementen; zowel op begane grond als op de bovenverdieping balklagen, moerbalken met sleutelstukken, soms rustend op natuurstenen consoles, alle kamers hebben rijk versierde schouwen, ook op de bovenverdieping, meestal empireschouwen met rondboognissen geflankeerd door zuiltjes en versierd met verguld stucwerk, 18de en 19de-eeuwse paneeldeuren ook voor ingemaakte kasten en veelal met bewaarde deurkrukken.

Begane grond: inkomhal met trappenhuis op ovale plattegrond: zwart-witmarmeren vloer met centraal ingewerkt stermotief; de Engelse trap uit het eerste kwart van de 19de eeuw heeft een trappaal bekroond met gebeeldhouwd hondje en metalen stijlen versierd met granaatappels. Overkoepeling met centrale, ovale opening afgesloten met luikje beschilderd met goudkleurige ranken. Aan straatzijde links salon met zwartmarmeren 19de-eeuwse schouw, rechts salon met parket en halfronde, kamerhoge nis rijkelijk versierd met empiremotieven en erker van 1922 met eenvoudige art-decoversiering. Voorts op begane grond, keuken met monumentale natuurstenen haard met mijter- vormige schouwbalk rustend op dekbalk met laatgotische roosjes, de bewaarde rechter wang vertoont een driekwartzuiltje op laatgotisch voetstuk, zijn kapiteel met eenvoudig bladmotief wijst op renaissance-invloed; links ingewerkt oventje met bewaard hang- en sluitwerk.

Op de bovenverdieping, kamer aan tuinzijde: schouw, schouwboezem bekleed met paneelwerk in Lodewijk XVI-stijl en flankerende ingemaakte kasten vormen een volledige houten wand. Dakconstructies: hanenbalken bewaard in straatvleugel en gedeeltelijk aan tuinzijde wijzen op 16de-eeuwse kern, onjuiste volgorde van de telmerken op de schaargebinten aan straatzijde door latere verbouwingen.

Interieur dwarsvleugel. Twee ondiepe kelders met tongewelven. Oude dakconstructie gedeeltelijk bewaard en met één schaargebinte.

Tuinpaviljoen , zie fundatiesteen in keldergewelf gebouwd door A. Vandervliert in 1789, ter vervanging van drie huisjes. In 1990 consoliderende "Kunstige Herstelling" van het paviljoen naar ontwerp van architect H. Davans. Drie traveeën, souterrain en één bouwlaag onder gemansardeerd zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met zijgevel aan de Sterstraat. Verankerde bakstenen witbeschilderde lijstgevel op zwarte plint. Buitentrap, geflankeerd door beluikte en blinde kelderopening, leidt naar de verhoogde begane grond. Rechthoekige muuropeningen met grote roedeverdeling. Dakvenster met gevelbreed risaliet en bekroond met driehoekig fronton. Eenvoudig lijst- werk boven de verhoogde begane grond en in het dakvenster. Zijgevels, verankerde bakstenen puntgevels van één travee, aan straatzijde met rechthoekig luik- en vensteropening.

Interieur. 18de-eeuwse(?) kelder met graatgewelf rustend op pilasters met dekstenen. Begane grond: vloer met rode gebakken tegels, eenvoudige schouw van gesinterde baksteen geflankeerd door ingemaakte kasten, deuren met 18de-eeuwse deurkrukken, eenvoudig lijstwerk op schouwboezem en muren; 18de-eeuws(?) aanrecht op de begane grond.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2831/1990.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 28/1850, nummer 461/1922.