Samenstel van stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk twee en drie traveeën en drie en twee bouwlagen onder tent- en zadeldak (Vlaamse pannen), samengevoegd sinds 1982 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge). Links, mogelijk met oudere kern, in de eerste helft van de 19de eeuw voorzien van bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Eenvoudige rechthoekige vensters met strek. Achteraan, verankerde, bakstenen puntgevel met sporen van verbouwingen.

Rechts, uit de 17de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1982-1986 onder meer samenvoegen en inrichten van beide woningen. Gevel consoliderend gerestaureerd in 1991. Verankerde en beschilderde bakstenen trapgevel (4 treden en topstuk) op bepleisterde plint. Rechthoekig, in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen onder strek en met onregelmatige ontlastingsbogen op begane grond en geblokte op de bovenverdieping. Rondboogluik in dito omlijsting in de top. Achteraan, verankerde, bakstenen tuitgevel.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1755/1982.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 351.