Landhuis

• is aangeduid als beschermd monument Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Landhuis van 1919 naar ontwerp van Huib Hoste opgetrokken in opdracht van de familie Vandemeulebroecke-Staelens. Mevrouw Staelens was de schoonzus van Stijn Streuvels. Eerste fase gebouwd in 1919, waarbij de gelijkvloerse verdieping bekroond door steil zadeldak wordt uitgevoerd. Een paar jaar later, realisatie van tweede bouwfase waarbij een aantal kamers op de bovenverdieping worden ingebracht en waarbij het dak gewijzigd wordt. Opbouw grote dakkapel en verhoging van de rechtertravee met dakvenster.

Vrijstaande woning van gele baksteen op rechthoekige plattegrond. Dubbelhuis van drie brede traveeën en één bouwlaag onder steil pannen zadeldak. Voorgevel geaccentueerd door twee vooruitspringende hoekvolumes. Centraal, licht inspringend portaal met oorspronkelijke houten vleugeldeur geflankeerd door twee zijlichten. Verankerde rechterzijgevel gemarkeerd door een band van zeven opeenvolgende rechthoekige vensters. Top met traditioneel beglaasd muurnisje met heiligenbeeld. Rechthoekige vensters met behouden schrijnwerk. Bovenlichten met horizontale roedeverdeling. Opvallende kleurencompositie in het schrijnwerk (rood-wit-groen) is deels bewaard. Voortuintje aan de straat afgezet door lage haag. Het oorspronkelijke muurtje en poortje zijn heden verdwenen.

Interieur. Traditioneel grondplan met symmetrische opstand met grote centrale traphal geflankeerd door een voor- en achterkamer langs beide kanten. Bepleisterde en in oorsprong beschilderde wanden. Benedenruimtes met vloeren van rode en zwarte cementtegels met geometrische motieven en eenvoudige marmeren schouwmantels. Houten (eik) trap met in oorsprong beschilderde (groen, zwart, rood) balustrade.

• SMETS M., Huib Hoste, voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, 1972.
  • VERDONK A., Vrije Universiteit Brussel, Oeuvrelijst van architect Huib Hoste, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 2003-2004.
  • VERDONCK A., Hedendaagse architectuur in zuidelijk West-Vlaanderen, in Atlas 2, Fascikel 2, 2002, p. 20.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie