Kasteel La Renaissance

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel La Renaissance

Beschrijving

Voormalig kasteel "La Renaissance", reeds aangeduid op de ICM-kaart van 1871. In 1954 worden kasteel en park geërfd door de zusters van Sint-André. Kasteelpark in 1956 verkaveld onder meer het huidige Ten Hove, bebouwd met losstaande of gekoppelde villa's, en een deel van de Canadastraat.

Klein kasteeltje met neoclassicistische inslag heden onder meer nog afleesbaar in de natuurstenen vensteromlijstingen, de kroonlijst en de dakvensters. Baksteenconstructie onder leien schilddak met opvallende vorstkam. Koetsgebouw met typische rondboogritmering.

In het voormalige park is in de loop van 2003-2004 een kantoorgebouw bijgebouwd naar een ontwerp van het Brugse architectenbureau Van de Catsyne-Coene & Partners.

• BONDUEL P. 1992: Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, p. 28.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia