Pastorie Sint-Godardusparochie met omringende, ommuurde tuin

Beschrijving

Pastorie met omringende, ommuurde tuin, evenals de kerk gebouwd in 1764 in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden. Tijdens de Brabantse Omwenteling vond hier op 30 augustus 1789 de ontmoeting plaats tussen advocaat Jan Frans Vonck en generaal Jan André vander Mersch die het bevel over de patriotten kreeg, zie gedenkplaat op de omheiningsmuur.

Toegankelijk via een smeedijzeren hek, gevat tussen gietijzeren zuiltjes. Bijkomend ijzeren toegangshek in de fgeschuinde noordwesthoek. De pastorie werd met inbegrip van de ommuring en de hekkens beschermd als monument bij Besluit van 13 november 2002 en maakt bovendien deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel (Besluit van dezelfde datum).

Verankerde baksteenbouw met contrasterende verwerking van zandsteen voor de plint en de hoekkettingen. Het uitzicht beantwoordt aan de klassieke typologie, een breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd, leien schilddak met de nok parallel aan de straat en volgens een foto uit de jaren 1920 eertijds voorzien van dakkapellen. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, gemarkeerd door voorheen beluikte segmentboogvensters in een vlakke, hardstenen omlijsting voorzien van steenkapperstekens die naar analogie van elders gevonden tekens thuishoren in de tweede helft van de achttiende eeuw; vernieuwde luiken op de begane grond en dito schrijnwerk.

Deur in hardstenen Lodewijk XV-omlijsting met schouderboog en schelpvormige sluitsteen onder kroonlijst met gestrekte uiteinden; rozetten in de zwikken. Identieke achtergevel, doch met minder uitgewerkte deuromlijsting. Links aanbouwsel van één bouwlaag met gelijkaardig uitzicht en gerecupereerd(?) korfboogdeurtje in een kwarthol geprofileerde, zandstenen omlijsting met sluitsteen en imposten.

Interieur met bewaarde, klassieke indeling: centrale gang met links en rechts twee achter elkaar liggende kamers. Hal met hardstenen vloer en rechte balustertrap; voorts enkele paneeldeuren en een ruime, overwelfde kelder. Annex met natuurstenen vloer en oude waterpomp met bekken van blauwe hardsteen.

• VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire Belgique et Nord de la France, s.l., 1994.