Sint-Jozefkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel

Beschrijving

Sint-Jozefkapel, omringd door coniferen en opgetrokken in opdracht van de familie Van Nieuwenhuyzen op het einde van de negentiende eeuw, vermoedelijk in dezelfde periode als de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten. Ze is nog niet aangeduid op de militaire topografische kaart van 1879 (uitgave 1882), maar wel op deze van 1891 (uitgave 1894).

Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de weg. Met schijnvoegen gecementeerde en witgeschilderde kapel voorafgegaan door een rondboogportaal met tongewelf gestut door eenvoudige pijlers; geschilderd opschrift "H Jozef bid voor ons". De getraliede rondboogdeur verleent toegang tot een bepleisterde ruimte met tongewelf en rode tegelvloer; verder een neogotisch houten altaar met beeld van Sint-Jozef met Kind.