Villa Goossens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Goossens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Vrijstaande villa ingetekend in het kadaster in 1911 en opgetrokken voor notaris Goossens naar verluidt naar ontwerp van architect Adams. Eertijds met landschappelijke villatuin waarvan de eigenaars nog een ontwerp bezitten.

Hoger gelegen, vrijstaande eclectische villa met vage neotraditionele en cottage-inslag, van de straat gescheiden door een recentere lage breukstenen muur met hekwerk (zie oude postkaart). Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen plus souterrain onder afgeknot pannen schilddak; aan de linkerzijde uitgebouwd met een éénlaagse kantoorruimte. Bakstenen lijstgevel gecombineerd met een licht vooruitspringende als puntgevel uitgewerkte eerste travee.

Baksteenbouw op een plint van blauwe hardsteen en verwerking van witte natuursteen voor de muurbanden, het cordon en de sluitstenen. De inkompartij met overdekt terras op zuilen en ijzeren hekwerk vervangt de originele houten constructie. Korfboog- en rondboogvormige vensteropeningen; getralied ter hoogte van het notariaat. Rechthoekige vleugeldeur met korfboogvormig bovenlicht en natuurstenen tussenlatei. Het houten schrijnwerk bleef bewaard. Aflijnende houten kroonlijst op sierlijke uitgelengde consooltjes en gecementeerde fries. Sinds 1996 toegevoegde veranda aan de zij- en achtergevel.

Interieur met behouden planindeling waarbij de L-vormige gang de links vooraan gelegen kantoorruimten van de privévertrekken scheidt. Souterrain met de voormalige dienstvertrekken voorzien van troggewelven en bewaarde doch omgebouwde liftkoker. Meerdere bewaarde interieurelementen zoals vloeren, schouwen, binnendeuren met geslepen glas en plafonds.

• Gemeentearchief Grimbergen: BA/148/95.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1911/22.